Eerste grote groene waterstoffabriek op zee in Nederland, een goed idee?

Hydrogen molecules against blue background
Photo by Rafael Classen rcphotostock.com on Pexels

Er komt voor het eerst een grote groene waterstoffabriek op zee in Nederland. Die fabriek komt ten noorden van de Waddeneilanden te liggen, naast een windmolenpark, en moet in 2031 klaar zijn voor gebruik. Minister Jetten voor Klimaat en Energie kiest hiervoor in de strijd tegen klimaatverandering: bij de productie van groene waterstof komt geen CO2 vrij.

Eerder werd al bekend dat er in het Waddengebied twee windparken zouden worden gebouwd. Een blijft voor elektriciteit zorgen, de ander zal elektriciteit opwekken voor de productie van waterstof.

“Met dit plan lopen we wereldwijd voorop”, zegt Jetten. Hoe kijken deskundigen naar deze voorzet voor een mogelijke waterstofeconomie?

Wat is waterstof?

Waterstof is een manier om energie op te slaan. Er zijn verschillende soorten.

De meest vervuilende variant – grijze waterstof – wordt wereldwijd al veel gebruikt, met name door olieraffinaderijen. Met behulp van aardgas wordt waterstof gemaakt, waarbij CO2 vrijkomt.

Bij de groene waterstof wordt waterstof niet gemaakt door aardgas, maar door zon- of windenergie. Door middel van zogeheten elektrolyse worden moleculen gesplitst, waar zuurstof bij vrijkomt (en geen CO2). Deze variant is – nu nog – aanzienlijk duurder.

Blauwe waterstof is een tussenvariant waarbij wel aardgas wordt gebruik, maar de CO2 in de grond wordt opgeslagen.