Ziekenhuizen staken in maart, nog onbekend welke ziekenhuizen in de regio Rijnmond meedoen

Post Surgey” by huphtur is licensed under CC BY-SA 2.0

Verpleegkundigen, verzorgenden en andere ziekenhuiswerknemers gaan in maart staken. Ze zijn boos omdat de Vereniging van Ziekenhuizen niet ingaat op de looneisen. Meer dan 50 van de 65 ziekenhuizen doen mee aan een landelijke actiedag. Om welke ziekenhuizen het in onze regio gaat, is nog onbekend.

Personeel van meer dan vijftig ziekenhuizen heeft volgens vakbond FNV Zorg & Welzijn al aangegeven deel te nemen aan de landelijke staking. Wanneer ziekenhuizen staken, draaien ze meestal alleen zogenoemde ‘zondagsdiensten’. Geplande behandelingen – zoals heup-, knie- en staaroperaties – worden uitgesteld en dokters en verpleegkundigen voeren alleen de spoedeisende zorg uit.

Zeker is dat de staking in maart zal plaatsvinden, maar welke dag is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk welke ziekenhuizen in onze regio meedoen.

Het is volgens de vakbonden uniek dat ziekenhuispersoneel direct overgaat op een landelijk ziekenhuisstaking. Bij eerdere conflicten kozen de medewerkers meestal eerst voor een estafette-staking, waarbij ze elkaar afwisselen.

[…]

Nederland telt in totaal 65 ziekenhuizen en 14 revalidatiecentra. De cao voor de 200.000 medewerkers in ziekenhuizen liep af op 31 januari.