WHO noemt toestand vogelgriep ‘zorgwekkend’ na dood van 11-jarig meisje

Goose Step” by Ozzy Delaney is licensed under CC BY 2.0

De vader van het meisje testte ook positief op vogelgriep, maakte de WHO bekend op een persconferentie. Onduidelijk is echter nog of hij is aangestoken door zijn dochter, of door vogels. Elf andere nauwe contacten van het meisje testten negatief.

‘De wereldwijde H5N1-situatie is zorgwekkend, gezien de brede verspreiding van het virus in vogels overal ter wereld en het toenemend aantal gevallen bij zoogdieren, waaronder ook mensen’, zei WHO-wetenschapper Sylvie Briand. De voornaamste waarschuwing blijft: mijd zieke of dode vogels, en pas op met rauwe vogelproducten.

Mocht het tot een uitbraak komen, dan zal het een maand of vier, vijf duren voordat een griepprik beschikbaar is, legde de WHO uit. Griepvaccins bestaan al wel, maar moeten worden bijgewerkt om bescherming te bieden tegen de nieuwste H5N1-variant. Ook bestaan er antivirale middelen tegen griep. Die werken echter maar beperkt.

Over de auteur

Maarten Keulemans is wetenschapsredacteur bij de Volkskrant, met als specialismes microleven, klimaat, archeologie en gentech. Voor zijn coronaverslaggeving werd hij uitgeroepen tot journalist van het jaar.