Vogelgriep heerst onder kokmeeuwen

Sinds de laatste week van januari loopt het aantal meldingen van dode of zieke kokmeeuwen op. Het opruimen van karkassen kan een grote vogelgriepuitbraak beperken. Er wordt dringend verzocht om de vondst van dode of zieke dieren door te geven aan Dutch Wildlife and Health Centre (DWHC) of Sovon Vogelonderzoek.

Bij vijf dode kokmeeuwen is vogelgriep bevestigd als doodsoorzaak. In de omgeving van Rotterdam, in Ermelo en op de Veluwe zijn de vogels gevonden. Dode vogels uit onder andere Flevoland, Limburg, Overijssel en Utrecht worden nog onderzocht. Het lijkt erop dat ook deze kokmeeuwen aan de vogelgriep zijn overleden.

In Nederland komen veel kokmeeuwen voor. De vogels slapen op eilandjes in moeras en open water. In maart begint het broedseizoen en dan zitten ze met heel veel vogels dicht bij elkaar.

DWHC vraagt of terreinbeheerders willen opletten of ze zieke of dode kokmeeuwen zien. Het opruimen van karkassen kan een grote vogelgriepuitbraak beperken. DWHC en Sovon vragen dringend om de vondst van dode of zieke vogels door te geven via de websites van de organisaties. Op de website van Vogelbescherming is een beschrijving van de kokmeeuw te vinden.

In Frankrijk, België en Duitsland zijn groepen meeuwen besmet. In Frankrijk was tijdens het broedseizoen vorig jaar al sprake van een grote uitbraak. In Nederland was het toen minder erg, volgens DWHC.

black-headed gull, bird, avian
Photo by sharkolot on Pixabay
black-headed gull, gull, bird
Photo by 11066063 on Pixabay
A black headed gull on sand
Photo by Ibrahim ALbrdawil on Pexels