Veevoerproducent ForFarmers merkt gevolgen krimpende Nederlandse veestapel, maar profiteert van oorlog

Sow and Piglets” by mochinbach is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Veevoerreus ForFarmers heeft afgelopen jaar opnieuw aanzienlijk minder voer verkocht dan het jaar daarvoor. Desondanks boekt het bedrijf een nettowinst van 3,4 procent, mede dankzij de Russische inval in Oekraïne.

Hoe meer dieren, des te meer veevoer. En hoe meer veevoer, des te meer afzet voor miljardenbedrijf ForFarmers. Geen verrassing dus dat de cijfers over vorig jaar – een jaar getekend door de vogelgriep, varkenspest, en stikstofdiscussie – niet meevallen voor de veevoerreus. 2022 was een ‘lastig jaar’, benadrukte ForFarmers bij de presentatie van de jaarcijfers donderdagochtend. Het van oorsprong Gelderse bedrijf, actief in Nederland, België, Duitsland en Polen noteerde de grootste afzetdaling in haar recente geschiedenis: het verkocht 6,6 procent minder veevoer.

Vooral de afname van het aantal varkens liet zich voelen. Zowel in Nederland als in België maakten varkenshouders gebruik van een saneringsregeling, onder meer bedoeld om de geuroverlast van de sector te beperken. Het aantal varkenshouderijen in Nederland nam de afgelopen tien jaar af met 45 procent. Vorig jaar telde Nederland 11,3 miljoen varkens, het laagste aantal in twintig jaar tijd.

Ook de verkoop van kippenvoer daalde stevig. Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan ‘Beter Leven’-concepten, waarbij vleeskuikens meer ruimte krijgen gedurende hun leven en het totaal aantal vleeskuikens afneemt. Daarnaast zorgde de voortwoekerende vogelgriep ervoor dat sinds 2021 meer dan 6 miljoen kippen, eenden en kalkoenen werden gedood.

Oekraïense kip wordt Pools

In Polen verkocht het bedrijf juist aanzienlijk meer veevoer voor vleeskuikens. Door de Russische inval in Oekraïne nam de export van Oekraïens kippenvlees aanzienlijk af. Polen sprong in dat gat. Die toegenomen verkoop drukte de daling van de nettowinst, die uitkwam rond de 3 procent. Wel had de veevoergigant last van de gestegen energie- en grondstofprijzen als gevolg van de Russische inval.

Een verdere inkrimping van de veestapel is dan ook niet in het voordeel van het miljardenbedrijf, dat zich duidelijk uitsprak tegen plannen van het kabinet veehouders dichtbij natuurgebieden uit te kopen om daarmee de stikstofimpasse te doorbreken.

De kosten voor de protesten tegen die plannen afgelopen zomer, zoals het grote boerenprotest in Stroe, kwamen voor een aanzienlijk deel uit de zakken van veevoerproducenten zoals ForFarmers. Samen met twee andere bedrijven heeft de onderneming, die na fusies uitgroeide tot een internationaal miljardenbedrijf, zo’n driekwart procent van de Nederlandse veevoermarkt in handen.

[…]

Voor 11 maart is opnieuw een groot boerenprotest aangekondigd. Het bedrijf heeft daar ‘op dit moment geen rol bij’, zei Tjebbes.