Belastingontduikers of vastgoedeigenaren? Bijna 600 Rotterdamse panden in buitenlandse handen

5 authentic postboxes” by Danny Oosterveer is licensed under CC BY-ND 2.0

Belastingontwijkers, witwassers en andere privacy-liefhebbers gebruiken buitenlandse bedrijven om het bezit van vastgoed te verhullen. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistiek platform Vers Beton en de lokale omroep OPEN Rotterdam naar het gebruik van zogeheten offshore-bedrijven. In Rotterdam gaat het om bijna 600 panden met een totale waarde van ruim 1,3 miljard euro. Over de winst die vastgoedeigenaren met de verhuur maken betalen ze nauwelijks belasting.

De eigenaren van de panden maken gebruik van zogenoemde offshore-bedrijven. Die bevinden zich vaak in een land waar andere regels gelden. Dat kunnen regels zijn die ervoor zorgen dat de bedrijven minder belasting hoeven te betalen, maar ook regels die het mogelijk maken om te verbergen wie precies eigenaar van een gebouw is. De Kaaimaneilanden en Luxemburg zijn populaire vestigingslanden voor offshore-bedrijven.

Uit informatie van het Kadaster blijkt dat er in totaal 84 van dit soort offshore-bedrijven in Rotterdam vastgoed bezitten of financieren via een hypotheek. Zij hebben 589 Rotterdamse gebouwen in direct bezit. Daarnaast rust op een onbekend aantal gebouwen een hypotheek verstrekt door een van de offshore-bedrijven.

Buiten zicht

De totale waarde van al die panden is ruim 1,3 miljard euro. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het eigenaren van dit vastgoed via de offshore-bedrijven goed lukt om buiten het zicht te blijven. Met als mogelijk gevolg dat de panden worden gebruikt voor schimmige zaakjes.

[…]

Wilhelminapier

Wie naar de kaart kijkt ziet dat het verhulde vastgoed door de hele stad staat, maar dat sommige wijken populairder zijn dan andere. In wijken als Delfshaven, het Nieuwe Westen, Noord, Centrum en Tarwewijk hebben de buitenlandse bedrijven behoorlijk veel bezit. Opvallend veel grote beleggers bezitten panden op de Wilhelminapier. In Schiebroek, Prinsenland, Hillegersberg en Oud-Mathenesse bezitten de bedrijven vrijwel niets.

Video hieronder: Belastingontwijkers bezitten via offshore-bedrijven honderden panden in Rotterdam | Zoek Eens Uit

https://www.youtube.com/watch?v=QHEU7EWfvyI

Geïnteresseerd in het uitgebreide verhaal hierover? Lees dan het artikel van Gidi Pols en Jochem van Staalduine op Vers Beton.

Dit verhaal is van onze mediapartner OPEN Rotterdam en het journalistiek platform Vers Beton en kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.