Gemeenteraad Rotterdam wil niet alleen nieuwbouw maar ook meer bestaande bouw uitbreiden om woningnood aan te pakken

housebuilding, new building, single family home
Photo by 2211438 on Pixabay

Rotterdam moet veel meer de bestaande woningbouw verbeteren en uitbreiden. Er is nu soms te veel aandacht voor nieuwbouw. Het is één van de voorstellen van de Rotterdamse gemeenteraad voor het opstellen van het nieuwe woonbeleid van Rotterdam. Verder wordt gevraagd om meer betaalbare huizen en een duidelijkere inspraak van bewoners.

Jongeren die bij hun ouders thuis blijven wonen, omdat ze geen eigen huis kunnen krijgen. Ouderen die hun grote woning willen inruilen, maar geen geschikte seniorenwoning kunnen vinden. Internationale studenten die noodgedwongen op een camping slapen, omdat er geen betaalbare studentenkamer te vinden is. De woningnood treft Rotterdam hard.

Het woonbeleid moet een update krijgen, er zijn nieuwe maatregelen nodig. Er zijn vooral betaalbare woningen nodig. Op verzoek van het CDA-raadslid René Segers-Hoogendoorn heeft de gemeenteraad samen met allerlei bewoners, verhuurders en ontwikkelaars gekeken hoe het beter kan. Resultaat: een lijst van 10 voorstellen, waarover vandaag in de gemeenteraad wordt gestemd.

Volgens Segers-Hogendoorn is er in het verleden te veel aan de marktpartijen overgelaten en hebben die onvoldoende gebouwd voor groepen waar de vraag naar een woning het grootst is. ”In Rotterdam zijn bijvoorbeeld heel veel jongeren die geen eigen woning kunnen vinden. Er komen ook steeds meer nieuwkomers naar de stad, inclusief vluchtelingen. Er zijn dus meer betaalbare huizen voor deze groepen nodig. De gemeente moet weer meer zelf de regio nemen.”

Minder focus op nieuwbouw

Rotterdam wil de komende jaren duizenden nieuwe woningen bouwen. De afspraak is zo’n 3500 tot 4000 per jaar. Maar door de economische crisis en de stijging van de bouwprijzen lukt dat nu nog niet om dat aantal te halen.

Eén van de voorstellen is om minder te focussen op sloop en nieuwbouw. Er is veel meer nodig. De gemeenteraad stelt voor om meer oog te hebben voor aanpassingen aan bestaande panden. Gedacht wordt dan aan het splitsen van woningen of juist het samenvoegen. Een andere mogelijkheid is het verhogen van appartementencomplexen door een aantal verdiepingen bij te bouwen.

Wethouder Zeegers: “Dat zien we nu al regelmatig gebeuren in de stad, maar wij denken dat het vaker kan. Dan heb je in een sneller tempo extra woningen.”