Topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland stopt ermee

Topvrouw van Shell Nederland Marjan van Loon legt haar functie neer per 1 april. […]

Van Loon stond zeven jaar aan het roer van Shell Nederland, in totaal werkte zij 34 jaar voor het bedrijf. “Ik ben echt heel trots op wat we in de afgelopen jaren in Nederland hebben neergezet. We hebben Nederland dagelijks voorzien van energie, en steeds vaker is dat schonere energie”, meldt Van Loon, die het bedrijf zal verlaten.

Turbulente tijd

In haar zeven jaar als ceo van Shell Nederland stond Shell met enige regelmaat negatief in de belangstelling. Zo bleek uit onderzoek van Trouw dat Shell via een ingewikkelde constructie, die was goedgekeurd door de Belastingdienst, jarenlang een fors deel van de dividendbelasting ontweek. De Europese Commissie is al jaren bezig met een vooronderzoek naar die zaak, omdat er mogelijk sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Ook bleek Shell al jaren amper tot geen winstbelasting te betalen in Nederland, omdat het allerlei buitenlandse kosten in Nederland kon aftrekken van de belasting. Het hoofdkantoor stond immers in Den Haag.

Ook dat hoofdkantoor zag Van Loon vertrekken uit Nederland. Shell besloot eind 2021 om definitief een volledig Brits bedrijf te worden