TERZIJDE: Rotterdamse politiek boos: Veel meer medewerkers van het Havenbedrijf Rotterdam verdienen meer dan 223 duizend euro

De gemeenteraad van Rotterdam is geschokt over het feit dat zeker achttien mensen in de top van het Havenbedrijf meer verdienen dan de zogenoemde Balkenende-norm. Tot nu was dat bekend van drie mensen, waaronder directeur Castelein. Maar volgens wethouder Simons verdienen achttien medewerkers van het Havenbedrijf ongeveer gemiddeld 3 ton per jaar. Dat is bijna tachtig duizend euro per persoon meer dan de gemeente wil.

Allard Castelein vertrekt dit jaar als directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. Vorig jaar verdiende hij ruim 622.000 euro. Dit jaar kan zijn salaris oplopen richting de één miljoen euro. Dat is inclusief een bonus.

Het Havenbedrijf is een privaat bedrijf. Maar de gemeente Rotterdam en het Rijk zijn de eigenaar. Rotterdam bezit zeventig procent van de aandelen, de staat de rest.

Rotterdam gaat uit van de Wet Normering Topinkomens. dat betekent dat de maximumgrens van een salaris ligt op 233.000 euro. Het Havenbedrijf valt als privaat bedrijf niet onder die wet en hoeft zich er dus niet aan te houden. Maar het College van Burgemeester en Wethouders heeft met de gemeenteraad afgesproken dat met bedrijven waarmee wordt samengewerkt ook gevraagd zal worden zich aan de salarisgrens te houden.

‘Zakken vullen’

Maar wethouder Robert Simons gaf tijdens het debat in de gemeenteraad toe dat hij en de rest van het college ‘tot grote schrik en ontzetting’ hoorden dat nu al 18 medewerkers boven de norm betaald krijgen. “Hoe is dit mogelijk?”

De PvdA vindt dat er niet over onderhandeld kan worden. PvdA-raadslid Co Engberts: “Wij zien geen enkele reden om af te wijken van de WNT.” Leefbaar Rotterdam vindt dat de bestuurders niet voor het Havenbedrijf moeten kiezen voor de topsalarissen, maar voor de eer om daar te werken. “Ze vullen nu hun zakken. Niet normaal.” VVD-raadslid Van Groningen zegt er op te vertrouwen dat alle partijen eruit zullen komen.

De wethouder zei dat zolang er met het Havenbedrijf over dit onderwerp wordt gesproken, hij geen verdere mededelingen kan doen.