‘Bedrijven betalen salaris 200 hoogleraren, transparantie ontbreekt vaak’

Van elke vijf hoogleraren krijgt er één het salaris niet (volledig) van de universiteit. Bijna 200 professorbanen worden betaald door het bedrijfsleven. Stichtingen en kennisinstituten financieren nog eens honderden leerstoelen, blijkt uit onderzoek van het FD.

Philips is de grootste geldschieter uit het bedrijfsleven met twaalf leerstoelen. Shell komt op de tweede plaats met acht. Met name de banden van Shell en de universiteiten leidden afgelopen tijd tot protesten op verschillende universiteiten.

Voor bedrijven is het om verschillende redenen interessant om een leerstoel te betalen. Zo geeft chipfabrikant NXP in de zakenkrant aan dat een van zijn hoogleraren invloed heeft op het lesprogramma van de faculteit en er voor zorgt dat “onderzoeksthema’s goed aansluiten bij wat de industrie, en NXP in het bijzonder, nodig heeft”. Ook helpt het bijvoorbeeld bij het aantrekken van studenten als nieuwe werknemers.

[…]

Transparantie

Betaalde leerstoelen zijn toegestaan, maar volgens de wetenschappelijke code moeten universiteiten en hoogleraren er wel open over zijn. En dat is lang niet altijd het geval volgens het FD-onderzoek.

Van de 46 bedrijfsprofessoren die bekostigd worden door de zeven grootste financiers (Philips, Shell, NXP, ASML, Unilever, Royal GD en DSM) noemt ruim een derde de financiering niet expliciet op de persoonlijke webpagina. Een kwart liet achterwege wie hun geldschieter is in hun meest recente publicaties.