Rotterdampas hanteert eerlijkere tarieven, maar je kan ook pech hebben

De Rotterdampas is deze week in de voorverkoop gegaan. Dat betekent dat veel mensen ook in 2023 weer gratis of met korting leuke uitjes kunnen beleven. Dit jaar worden er wel nieuwe tarieven gehanteerd. Tot grote schrik van sommigen.

Inge Koote keek verbaasd op toen het nieuwe prijskaartje voor een Rotterdampas voor haar doelgroep bekend werd. ,,Zonder enige vooraankondiging krijgen wij 65+ers te horen dat we met ingang van 2023 65 euro moeten betalen in plaats van 20 euro.”

De duurdere prijs is niet te betalen voor senioren die net buiten bepaalde doelgroepen en dus buiten de boot vallen, stelt Koote verontwaardigd. ,, Bedankt Rotterdampas voor jullie empathie en transparantie. Ik had bijna stilzwijgend verlengd. Wij als echtpaar kunnen niet opeens 2 x 65 euro ophoesten; we vallen net niet onder de doelgroepen.”

Dat sommige ouderen nu de hoofdprijs moeten betalen, heeft een reden, legt woordvoerder Ingeborg Ekkelenkamp van de Rotterdampas uit. ,,We hanteren geen lager tarief op basis van leeftijd zoals voor de 65+ groep, maar op basis van inkomen. We hebben de inkomensgrenzen voor het lage tarief verruimd en hebben een midden-tarief ingevoerd om het eerlijker te maken. Voorheen hadden we alleen een tarief van 5 euro voor de lage inkomens, als je daarbuiten viel moest je meteen 60 euro betalen. Dat is veranderd. Mensen in de categorie er net boven betalen nu 32,50.”