Breed ongemak in Tweede Kamer over hoge winsten Shell

oil tank, storage tank, logo
Photo by Joenomias on Pixabay
Exxon Knew” by maisa_nyc is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

In de Tweede Kamer heerst breed ongemak over de hoge winsten die energiereus Shell vorig jaar heeft gemaakt. Terwijl veel burgers moeite hebben om hun energierekening te betalen, maakte het bedrijf vandaag bekend dat het in 2022 ruim 38 miljard euro winst heeft gehaald.

Door de hoge olie- en gasprijzen zag Shell de winst verdubbelen. Het was één van de beste jaren in de geschiedenis van het bedrijf. Dat geld gaat grotendeels naar de aandeelhouders en dat vinden partijen van links tot rechts in de Kamer eigenlijk niet kunnen.

Tijdens een debat over de nieuwe klimaatwet noemden Kamerleden van zowel de oppositie als de coalitie de winst van Shell “exorbitant”. Veel partijen vinden dat olieconcerns hun overwinsten zouden moeten investeren in verduurzaming. Ook andere grote oliebedrijven hebben recordwinsten geboekt.

Shell boekt recordwinst van bijna 40 miljard in jubeljaar voor olie- en gasindustrie

Shell heeft in het laatste kwartaal een winst geboekt van 9,8 miljard dollar (8,9 miljard euro). Over heel 2022 werd 39,9 miljard verdiend, meer dan het dubbele ten opzichte van een jaar eerder en een record.

Shell zegt in een toelichting op de goede cijfers het dividend met 15 procent te verhogen en opnieuw aandelen in te kopen, dit keer ter waarde van 4 miljard dollar. In totaal heeft Shell het afgelopen jaar voor ruim 18 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht.

[…]

Shell verwacht in Europa 1,5 miljard dollar bij te dragen aan de Europese solidariteitsbelasting, die is ingesteld door de Europese Commissie om overwinsten af te romen die zijn ontstaan door de hoge energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. In het Verenigd Koninkrijk verwacht het energieconcern omgerekend 900 miljoen dollar af te dragen in een vergelijkbare belasting.

Acties bij hoofdkantoor

Greenpeace voert donderdag actie bij het Britse hoofdkantoor uit protest tegen de enorme winsten. De milieuorganisatie roept Shell op te stoppen met boren en te beginnen met herstelbetalingen.

Olieconcern ExxonMobil boekt verpletterende jaarwinst: 56 miljard dollar

Olieconcern ExxonMobil heeft afgelopen jaar een recordwinst behaald van 56 miljard dollar (51 miljard euro), ondanks wat lagere olieprijzen in het laatste kwartaal. Nooit eerder boekte een westers olieconcern zo’n hoge jaarwinst.

De winst is ruim verdubbeld ten opzichte van 2021. Toen werd 23 miljard bijgeschreven. De winst over het vierde kwartaal was met 12,8 miljard wel flink lager dan een kwartaal eerder, toen 19,7 miljard werd bijgeschreven. Niettemin was ze hoger dan analisten hadden verwacht.

Het resultaat had nog beter kunnen zijn als het olieconcern niet 1,3 miljard had gereserveerd voor ‘ongunstige’ extra Europese belastingen op de energiesector. Het concern heeft deze extra taks aangevochten bij de rechter, maar moet toch alvast een reservering maken.

Witte Huis boos over recordwinst energieconcern ExxonMobil: ‘zakkenvullers’ NOS

Energiecrisis voor Shell juist gunstig: recordwinst van bijna 40 miljard dollar – NRC