‘Nieuwbouw nauwelijks gehinderd door sneuvelen bouwvrijstelling’

De kans is klein dat nieuwbouwprojecten niet kunnen doorgaan door het sneuvelen van de zogenoemde bouwvrijstelling. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op basis van onder meer een enquête onder 460 bouwbedrijven.

Begin november 2022 zette de Raad van State een streep door de bouwvrijstelling. Die hield in dat stikstofdepositie op Natura2000-gebieden die ontstaat tijdens de bouwfase niet meetelt bij het beoordelen van vergunningsaanvragen.

Vergunningen niet in gevaar

Volgens de Raad van State was dit in strijd met het Europese natuurbeschermingsrecht. Het hoogste rechtscollege stelde in een toelichting op de uitspraak al dat het gevolg ervan geen ‘algehele bouwstop’ betekende. Dit wordt nu door het EIB bevestigd.

Want van de geïnventariseerde nieuwbouwprojecten veroorzaakt 90 procent zo weinig stikstofdepositie in Natura2000-gebieden dat een vergunning ervoor niet zal worden geweigerd, verwacht het EIB. In 6 procent van de gevallen zal de projectontwikkelaar aanvullend ecologisch onderzoek moeten laten doen, maar de vergunningen zelf komen niet in gevaar.

[…]

Geitenpaadjes geblokkeerd

Eén addertje onder het gras is er nog wel. Zo worden momenteel vergunningen verleend voor nieuwbouw omdat uit rekensommen blijkt dat er ‘afgerond nul’ stikstof neerslaat op nabijgelegen Natura2000-gebied. Afgerond nul is niet helemaal nul en het kan zijn, waarschuwt het EIB, dat in de toekomst opnieuw een ‘juridische grens’ wordt getrokken die ‘geitenpaadjes’ blokkeert.