Netbeheerders: klimaatdoelen uit zicht door stikstofbeperkingen

electricity, electricity pylons, power lines
Photo by analogicus on Pixabay

De noodzakelijke uitbreiding van het elektriciteitsnet loopt forse vertraging op door de impasse over stikstof. De netbeheerders waarschuwen dat de klimaatdoelen voor 2030 in gevaar komen als bijvoorbeeld de aanleg van hoogspanningsleidingen stil komt te liggen.

Algemeen directeur Dick Weiffenbach van koepelorganisatie Netbeheer Nederland schat dat 25 tot 75 procent van de projecten waar de netbeheerders aan werken vast dreigt te lopen. Nu de zogeheten bouwvrijstelling is afgeschaft, moet per project worden onderzocht hoeveel stikstof er vrijkomt.

Dat kost zo veel tijd dat die projecten jaren vertraging oplopen. “Stikstof is een enorme spelbreker”. zegt Weiffenbach. Hij wil dat zijn sector een uitzonderingspositie krijgt en niet achteraan in de rij komt te staan als er stikstofruimte beschikbaar is. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het stikstofprobleem.

Van het gas af

Om de klimaatdoelen te halen moeten bedrijven en huishoudens zo veel mogelijk van het gas af de komende jaren, vindt het kabinet. Bij de verbranding van aardgas komt het broeikasgas CO2 vrij.

In plaats daarvan moet veel meer gebruik gemaakt gaan worden van duurzame energie, voornamelijk uit zonnepanelen en windmolens. Maar om die energietransitie mogelijk te maken moet het elektriciteitsnet wel fors verzwaard worden.

Op sommige plekken is het net nu al zo druk, dat er geen nieuwe zonnepanelen of windmolens aangesloten kunnen worden. En bedrijven die hun productie willen elektrificeren komen op een wachtlijst.