Kabinet tegen Europees vergroeningsfonds dat met VS moet concurreren

The Smog Free Tower by Daan Roosegaarde 3D” by wim hoppenbrouwers is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Het kabinet is tegen een nieuw Europees fonds om bedrijven in EU-lidstaten te helpen om meer en sneller te verduurzamen. Minister Adriaansens van Economische Zaken stelt dat er al genoeg andere mogelijkheden zijn voor bedrijven om geld te krijgen voor vergroening.

De Europese Commissie presenteerde het zogenoemde Green Deal Industrial Plan (GDIP) vorige week als antwoord op de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA). Dat is een investeringspakket van de regering-Biden om de inflatie te beteugelen en tegelijk de industrie in de VS te verduurzamen.

Met het Europese alternatief wil Brussel dat het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om in de EU te blijven produceren. De Commissie wil daartoe de regels voor staatssteun voor groene projecten versoepelen. Ook is het de bedoeling dat voor de productie van bijvoorbeeld windmolens sneller vergunningen worden afgegeven.

Niet overtuigd

Voor de financiering van het GDIP wil de Commissie een nieuw fonds oprichten dat deels gevuld wordt met geld uit het Europese coronaherstelfonds. Met het geld uit het nieuwe fonds kunnen lidstaten ook subsidies en leningen krijgen om hun economie vergroenen.

[…]

Concurrentie met VS

De Inflation Reduction Act is een pakket maatregelen ter waarde van 700 miljard dollar dat afgelopen augustus is aangenomen door het Amerikaanse Congres. Ongeveer de helft is bestemd voor klimaat- en milieuplannen. De maatregelen worden gefinancierd door een minimumbelasting van 15 procent voor bedrijven en het rijkste deel van de bevolking.

Europa ziet het Amerikaanse IRA-pakket als ongewenste staatssteun, omdat de plannen Amerikaanse bedrijven stimuleren om in de VS te produceren. Zo krijgen Amerikanen duizenden euro’s korting op de aankoop van een elektrische auto als die van Amerikaanse makelij is. De Europese Commissie wil met haar Green Deal Industrial Plan voorkomen dat bedrijven naar de VS verplaatsen, door geld in de vergroening van de eigen industrie te pompen.