Tata Steel krijgt boetes van ruim een ton vanwege niet naleven milieuregels

Tata Steel IJmuiden (the Netherlands)” by Wattman (trams, treinen, etc) is licensed under CC BY-NC 2.0

Staalproducent Tata Steel krijgt twee boetes van in totaal 110.000 euro. Volgens de rechtbank in Amsterdam is bewezen dat het bedrijf milieuregels niet heeft nageleefd. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een boete van 100.000 euro, met een extra voorwaardelijke boete van 50.000 euro.

Volgens het OM waren er vijf strafbare feiten naar voren gekomen in vier onderzoeken die tussen 2018 en 2021 werden uitgevoerd. In twee gevallen zou het bedrijf opzettelijk de omgevingsvergunning hebben overtreden. Hierbij was er sprake van stofverspreiding en een keer zwarte sneeuw door de verspreiding van kolengruis. Er ontstond er een laagje zwarte stof bovenop de sneeuw rondom de staalfabriek in IJmuiden.

[…]

Andere zaken

De eis van het OM stond los van de aangifte die ruim 1100 personen en bedrijven deden tegen de staalproducent. Ze willen dat het bedrijf “radicale stappen gaat ondernemen”, zoals het sluiten van onveilige fabrieksonderdelen.

Tata Steel is al jaren het middelpunt van zorgen van omwonenden vanwege de vrijkomende stoffen en de gevolgen hiervan voor de gezondheid.

Uit een onderzoek van het RIVM bleek in 2019 dat inwoners uit IJmuiden, waar de fabriek van de staalgigant gevestigd is, vaker dan in de rest van het land last hebben van acute gezondheidsklachten. Tata beloofde toen meer maatregelen te gaan nemen tegen de uitstoot van metalen.