Rotterdamse Erasmus Universiteit roept klimaatnoodtoestand uit en belooft groene beterschap

Campus Erasmus Universiteit” by dvidal.lorente is licensed under CC BY-NC 2.0

De universiteit maakte de geambieerde verduurzaming maandag bekend in een persbericht. De EUR roept eveneens de ecologische noodtoestand uit. Om de daad bij het woord te voegen gaat de universiteit de eigen banden met vervuilende bedrijven onderzoeken. […]

Klimaatdemonstranten waren eind november ondubbelzinniger. Tien demonstranten bezetten het Sandersgebouw op de campus in Rotterdam en eisten dat de universiteit zou stoppen met haar banden met de fossiele industrie. De politie ontruimde het gebouw en arresteerde enkele demonstranten. De ontruiming was volgens de politie op verzoek van de universiteit.

Energiepositief

De EUR streeft er naar per saldo een positieve impact te hebben op het klimaat. De universiteit wil onder meer het reizen van medewerkers en studenten, inclusief de reisjes van studentenverenigingen omlaag brengen. Medewerkers moeten al sinds een jaar bij een internationale reis tot 700 kilometer afstand de trein nemen. Ook is de universiteit al begonnen de eigen campus energieneutraler of zelfs energiepositief te maken. De overige uitstoot wil de EUR compenseren.

Alle studenten van alle opleidingen van de universiteit zullen duurzaamheidsonderwijs krijgen. Dat onderwijs moet hen de ernst van de klimaatnoodtoestand op het hart drukken. De catering die de EUR bestelt zal binnenkort alleen nog maar vegetarisch zijn. Vegetarische maaltijden zijn bij wijze van experiment in elk geval drie maanden goedkoper. Vanaf 2030 moet veganistisch eten ‘de norm’ zijn op de universiteit.

Bij protesten op universiteiten door heel Europa eisten klimaatactivisten dat universiteiten de klimaatnoodtoestand zouden uitroepen. de EUR geeft hier nu gehoor aan. Eerder riepen onder meer het Europees Parlement en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Utrecht de klimaatnoodtoestand uit.