Grootste investeerder NBIM dwingt bedrijven duurzamer te worden

White wooden table with chairs set
Photo by Pixabay on Pexels

Het staats investeringsfonds NBIM van Noorwegen is de grootste investeerder in de wereld en waarschuwt bestuurders van bedrijven hun klimaatbeleid serieus te nemen. Als zij niet beter hun best doen om de klimaatcrisis, schending van de mensenrechten en de diversiteit in de bestuurskamer aan te pakken zal het fonds tegen hun herverkiezing in het bestuur stemmen. In het uiterste geval trekt het haar beleggingen terug.

[…]

Bedrijven aansporen duurzamer te worden

“We weten allemaal dat we in een wereld met een klimaatcrisis leven, en wij hebben een rol te spelen en bedrijven hebben een rol te spelen,” zei Smith Ihenacho. Dus hebben we onze verwachtingen ten aanzien van de bedrijven opgeschroefd als het gaat om het stellen van doelen om die netto nul emissies tegen 2050 te bereiken. En we zullen de bedrijven meer aansporen om doelen te stellen en te begrijpen hoe ze dat gaan bereiken.”

[…]

Ze zei dat slechts 17% van de meer dan 9.000 bedrijven waarin het fonds investeert “duidelijke op wetenschap gebaseerde netto nul doelstellingen” heeft vastgesteld, en het fonds “dringt er actief op aan” dat de resterende 83% snel handelt om hun doelstellingen vast te stellen.

“Als de bedrijven totaal niet reageren op wat wij zeggen, moeten wij ingrijpen”, zei ze. Wat we tot nu toe hebben gedaan voor de slechtste bedrijven – die niet eens doelstellingen hebben, geen rapportage over klimaatrisico’s – is beginnen om tegen het bestuur te stemmen, omdat we zeggen dat het bestuur hier echt verantwoordelijk voor is.

Het fonds heeft vorig jaar bij 18 bedrijven tegen het hele bestuur gestemd en Smith Ihenacho waarschuwde dat er in het komende voorjaarsvergaderingseizoen een “grote stap voorwaarts zal worden gezet in hoe we tegen bestuursleden stemmen”.

[…]

Ze zei dat het fonds ook een actievere aanpak hanteert bij het aanpakken van de staat van dienst van een bedrijf op het gebied van mensenrechten, buitensporige beloning van bestuurders, belastingtransparantie en diversiteit in de bestuurskamer.