Greenpeace: binnen twee weken stikstofmaatregelen, anders rechtszaak tegen overheid

Greenpeace wil dat het kabinet binnen twee weken actie onderneemt om de uitstoot van stikstof tegen te gaan. Gebeurt dat niet, dan stapt de milieuorganisatie naar de rechter. ‘Het is tijd dat de overheid zich eindelijk aan de wet gaat houden’, zegt Greenpeace-directeur Andy Palmen.

Volgens Greenpeace moet er nu iets gebeuren aan stikstofdepositie, het neerslaan van stikstofverbindingen vanuit de lucht op de bodem en water. “Anders vallen ecosystemen om”, waarschuwt Palmen.

De stikstofcrisis is nog lang niet voorbij, lijkt Greenpeace duidelijk te willen maken. De natuur schreeuwt volgens de milieuorganisatie om mindering, zodat zij kan herstellen van jaren aan overdaad. Stikstof is een noodzakelijke voedingsstof, maar te veel is schadelijk voor de biodiversiteit. 

‘Pappen en nathouden’

Net als andere EU-landen is Nederland verplicht om natuurgebieden in stand te houden. Daartoe moet de stikstofdepositie drastisch omlaag, daar zijn ecologen het over eens.

“Ecologen schreeuwen moord en brand”, zegt Greenpeace-directeur Andy Palmen. “Oude eikenbossen staan op sterven. De overheid stuurt op 2030, maar voor veel natuurgebieden is dat te laat.” 

De frustratie is bij Palmen duidelijk merkbaar. Het is al vier jaar na de uitspraak van de Raad van State, waarin gehakt werd gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Toch is de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden sindsdien nauwelijks gedaald. “De tijd van pappen en nathouden ten koste van de natuur is echt voorbij”, aldus Palmen.

‘Overheid overtreedt de wet’

Het verder laten verslechteren van de natuur is volgens de door Greenpeace ingehuurde milieujuriste Bondine Kloostra een onrechtmatige daad: “Verslechtering van de natuur is vaak niet meer in te halen. De beleidsvrijheid of er nu direct maatregelen getroffen moeten worden, is in feite al opgesoupeerd.”