Energie ook in 2024 betaalbaar houden: hier denkt het kabinet aan

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Om huishoudens te compenseren voor de hoge energieprijzen, geldt dit jaar een prijsplafond op gas en elektriciteit. Die maatregel is te duur om na dit jaar te verlengen, maar de energieprijzen blijven waarschijnlijk nog wel een tijdje hoog. Hoe blijft het leven toch enigszins betaalbaar voor kwetsbare huishoudens? Het kabinet verkent daarvoor verschillende opties.

In de brief die een aantal ministers gisteren naar de Tweede Kamer stuurde, wordt een aantal opties besproken. Zo zal ook voor volgend jaar worden bekeken of bijvoorbeeld de zorgtoeslag en de arbeidskorting omhoog kunnen. (Arbeidskorting is een heffingskorting waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.) 

Met de verhoging van toeslagen zijn we niet ineens af van de hoge (energie)prijzen, maar het helpt om het leven enigszins betaalbaar te houden.

Minder btw

Daarnaast wordt gekeken naar de energiebelasting: kan die inkomensafhankelijk worden, of kan de btw op gas worden verlaagd? Ook wordt onderzocht of een energietoeslag mogelijk is, afhankelijk van het inkomen óf het energielabel van de woning.

En zo komen we meteen bij het opvallendste idee, waarin de woningcorporatie verantwoordelijk wordt voor de kosten van de energierekening. Veel mensen die problemen hebben met het betalen van hun energierekening wonen namelijk in een (slecht geïsoleerde) huurwoning, vaak van een corporatie.

De overheid wil kijken of de corporaties (deels) de hoge energiekosten voor hun rekening kunnen nemen, zeker als het gaat om woningen met energielabel E, F of G.