Een gearrangeerd huwelijk tussen twee Siberische witte kraanvogels

flying siberian crane, white bird, huge wings
Photo by MishuHanda on Pixabay

Witte Siberische kraanvogel

Onder de rook van Maastricht is een Siberische witte kraanvogel gefokt die de soort van de ondergang moet redden.

Ze kunnen het liefdeskoppel van het jaar worden: Omid en Roya. Kosten noch moeite zijn gespaard om van deze twee Siberische witte kraanvogels een love story te maken die eindigt met ‘liefdesbaby’s’. Om dat mogelijk te maken hebben klimaatbeschermers diplomatieke bruggen geslagen tussen Iran, Rusland en het Westen.

Dit liefdesverhaal begint met Omid, een van de weinige vogels met een eigen Wikipedia-pagina. Al vijftien jaar geniet Omid internationale bekendheid als de laatst overgebleven kraanvogel van een populatie die lang migreerde tussen Oost-Siberië en Noord-Iran, een afstand van 6.000 kilometer. In Siberië broedden de vogels, in Iran overwinterden ze in een waterrijk natuurgebied bij Fereidoonkenar, aan de Kaspische Zee.

Omid, een 140 centimeter hoog mannetje, was afgelopen week breaking news in Iran. De enige kraanvogel die nog vanuit Siberië naar Iran vliegt heeft een partner gekregen. „Er is hoop dat Omid overleeft” verwelkomde de Tehran Times de komst van Roya.

Door verlies van leefgebied (moerassen), oliewinning en bejaging is de Siberische witte kraanvogel een ernstig met uitsterven bedreigde soort. Nog niet zo lang geleden leefden er drie populaties. Nu nog maar eentje: een paar duizend vogels die tussen Oost-Siberië en China pendelen.

De populatie uit centraal Siberië die in India overwinterde is verdwenen; de laatste waarneming dateert van 2002. Van de groep vogels die migreerde tussen westelijk Siberië en Iran resteert sinds de winter van 2006-2007 alleen Omid: the last man standing. Op de migratieroute hebben jagers in voormalige Sovjet-landen veel van zijn soortgenoten geschoten, zowel voor de veren als voor het vlees.