Duurzaam én winstgevend kan in de bouw, laat deze machine zien

Onderwijsgek, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Heipalen boren op stroom BAM bestelde een machine die nog niet bestond: een zware funderingsmachine op een accu. Hoe kan dit uit?

Er staat een groen bouwvoertuig te glanzen in de ochtendzon. Het gevaarte op rupsbanden is een niet te missen verschijning op de werkplaats van machinebouwer Woltman in het Zuid-Hollandse Giessenburg. Met zijn ruim 100.000 kilo behoort deze funderingsmachine tot de grote jongens. Hij kan tot ruim dertig meter diepte boren, trillen en heien. Met dit soort machines worden heipalen van een halve meter dikte de grond in geboord, die bruggen, windmolens en hoogspanningsmasten op hun plek houden.

Het is dan ook niet de meest energiezuinige machine. Door het grote vermogen dat nodig is om dagelijks acht heipalen de grond in te krijgen, verstookt een funderingsmachine van dit kaliber zo’n 500 liter diesel per dag. Bij het exemplaar op de werkplaats in Giessenburg is dat anders: dit is de eerste in zijn soort zonder brandstoftank, maar met een accupakket dat hem een volle werkdag van stroom kan voorzien. Deze accu, die in een container naast de machine staat, heeft met 1,2 megawattuur het vermogen van twintig Tesla’s. Na een nacht aan de stekker kan de machine er weer tegenaan.

De machine is bestemd voor BAM (omzet 2021: 3,7 miljard. 21.500 werknemers). Het bouwbedrijf bestelde als eerste een elektrische boor- en heimachine bij Woltman en hielp ook mee met de ontwikkeling – de gewenste machine bestond namelijk nog niet.