Bedrijven vrezen meer belasting, minder samenwerking door vertrek uit waterschap
Bedrijven zijn bezorgd dat ze na de waterschapsverkiezingen van komende maand geen vaste zetels meer krijgen in de besturen van waterschappen. Het vervallen van de zetels is het gevolg van een wetswijziging die eind vorig jaar inging.
“Dit is een slechte zaak voor het bedrijfsleven”, zegt Lambert Zwiers. Hij zit namens bedrijven nu nog in het bestuur van waterschap Noorderzijlvest, dat in delen van Groningen, Drenthe en Friesland ligt. Ook is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Waterschapsbestuurders namens Bedrijven. “Er moet wel iemand zijn die in een waterschap opkomt voor bedrijven. Straks wordt ons geluid niet meer gehoord.”
De vertegenwoordiging van bedrijven was volgens hem rechtvaardig, omdat die een flink deel van de waterschapsbelasting opbrengen. “Afhankelijk van het waterschap komt tussen de 10 en 25 procent van de inkomsten van bedrijven”, stelt Zwiers. “Als niemand meer opkomt voor het bedrijfsbelang kan dat ertoe leiden dat er meer kosten bij bedrijven terechtkomen.”
Waterschapsbesturen
Ieder waterschap heeft een algemeen bestuur dat bestaat uit achttien tot dertig mensen. Daarvan werden er zeven tot negen automatisch toebedeeld aan vertegenwoordigers van bedrijven, boeren en natuurorganisaties. Bedrijven hadden per waterschap tussen de twee en vijf van die zogeheten ‘geborgde zetels’. De bestuurders werden benoemd door werkgeversorganisatie VNO-NCW.
GroenLinks en D66 wilden dat al die zetels zouden verdwijnen, omdat ze het democratischer vinden als het hele bestuur door burgers wordt gekozen. Maar daar was geen politieke meerderheid voor.
Een minder vergaand wetsvoorstel werd wel aangenomen: de geborgde zetels voor bedrijven verdwijnen en boeren en natuurorganisaties krijgen ieder twee zetels. Daardoor zijn er dus nog maar vier geborgde zetels over en wordt een groter deel van een waterschapsbestuur direct gekozen.
Volgens een andere vertegenwoordiger van bedrijven zal het leiden tot minder samenwerking en meer strijd tussen waterschappen en bedrijven. “Wat mij duidelijk is geworden, is dat wij financieel denken toevoegen”, zegt Gerard Aaftink die in het bestuur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht zit.
Hij denkt dat waterschappen steeds politieker zullen worden omdat partijen zich willen profileren. “Zo wil de PvdA dat je tot een inkomen van 130 procent van het minimumloon geen waterschapsbelasting hoeft te betalen, is de PvdD heel druk met biodiversiteit en profileert Water Natuurlijk (een samenwerking van GroenLinks en D66, red.) zich vooral op thema’s als duurzame energie. En de VVD is onzichtbaar in het bestuur. In dat spanningsveld proberen wij naar de financiële realiteit te kijken en dingen goed te regelen.”