Rotterdam loopt achter op eigen bouwplannen, vooral met ‘betaalbare’ woningen die juist nu zo nodig zijn

construction site, housebuilding, to build
Photo by Hans on Pixabay

De bouw van nieuwe woningen in Rotterdam is vorig jaar tegengevallen. De stad heeft afgesproken om elk jaar 3500 tot 4000 nieuwe woningen te bouwen. Het afgelopen jaar bleef dat aantal steken op slechts 3005 woningen. Rotterdam loopt dus achter op de eigen plannen, met name wat betreft ‘betaalbare woningen’. Dat is woonruimte met een maximale kale huur van 1.075 euro of een koopwoning tot 355 duizend euro.

Het zijn grote plannen. Tot en met 2030 wil Rotterdam in totaal 55 duizend woningen bouwen. Het gaat om nieuwbouw, maar de gemeente wil ook bestaande gebouwen tot woningen omtoveren. De komende paar jaar wil de gemeente 3500 tot 4000 woningen per jaar. Overigens gaat het daarbij niet om geen woningen die af zijn, want voor Rotterdam telt de start van de bouw. Er gaat dus nog wat tijd overheen voor de woningen daadwerkelijk klaar zijn om in te wonen.

In 2022 is de stad begonnen met het bouwen van 3005 woningen, waarvan 1082 in het betaalbare segment, 751 in het hogere segment en 691 in het topsegment.

Alles duur

Hoe komt het dat juist de bouw van betaalbare woningen achterblijft? Het is kortgezegd niet zo aantrekkelijk om goedkope woningen te bouwen. Er zijn te weinig bouwvakkers, grond om op te bouwen is duur en de bouwmaterialen zijn duur. Een projectontwikkelaar kan dat geld het snelst terugverdienen door duurdere huizen te bouwen. Goedkope woningen leveren minder op. Maar in Rotterdam zijn de meeste mensen die een huis zoeken juist op zoek naar iets betaalbaars.

Rotterdam wil het bouwtempo doorzetten, met meer betaalbare woningen dan in 2022 is gelukt: 20 procent in het sociale segment en 35 procent in het middensegment, is het doel. Die twee segmenten vormen samen wat Rotterdam ‘betaalbare woningen’ noemt.

Wat is betaalbaar?

De woningmarkt wordt doorgaans onderverdeeld in vier segmenten: sociaal, midden, hoger en top. Onder ‘betaalbaar’ vallen het sociale- en het middensegment. In het middensegment ligt de maandelijkse kale huur tussen de 764 en de 1.075 euro. Alles daaronder is sociaal, alles daarboven is het hoger segment. Het topsegment begint vanaf 1.400 euro per maand. ‘Betaalbaar’ betekent in Rotterdam dus een maximale huur van 1.075 euro per maand.