Zorgen over menselijke besmetting met vogelgriep: ‘Risico op epidemie’

Western Gull perched on a worn jetty rock along a foggy coastline.
Photo by Meritt Thomas on Unsplash

Een recent geval van een menselijke besmetting met de vogelgriep leidt tot zorgen onder virologen. In Ecuador werd deze week een 9-jarig meisje opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Quito. Zij was ernstig ziek door een besmetting met de virusvariant H5N1, die onder vogels zeer ziekmakend is.

Met die variant zijn al mensen besmet geraakt, maar niet eerder werd iemand er zo ziek van. “Tot nu toe is er een handvol gevallen bekend van mensen bij wie het virus is vastgesteld, maar zij hadden geen of alleen lichte verschijnselen”, zegt viroloog Thijs Kuiken.

Dat dit meisje wel zo ziek is geworden, vindt hij zorgwekkend. “We weten nog niet of het meisje onderliggende aandoeningen heeft en daarom op de intensive care is beland”, vervolgt Kuiken. “Duidelijk is wel dat het virus de longen in kan gaan.” Dat brengt risico’s met zich mee, aldus de viroloog. “Zodra een virus in het menselijk lichaam terechtkomt, wordt de kans groter dat virusmutaties dominant worden die het virus gemakkelijker overdraagbaar maken van mens tot mens.”

Alleen in Australië en Antarctica zijn nog geen gevallen bekend.

Thijs Kuiken, viroloog

Viroloog Wim van der Poel noemt het ernstige ziekteverloop van het meisje daarom een wake-upcall. “Waar we alert op moeten zijn, is dat er geen overdracht plaatsvindt van mens tot mens”, zegt hij. “Als dat wel gebeurt, dan krijg je een snelle verspreiding van het virus en loop je het risico dat een epidemie ontstaat.”