Tien jaar later komt er alsnog een onderzoek naar kwikverontreiniging via Gronings gas

Gebouw Gasunie te Groningen. Ontworpen door architecten Alberts en Van Huut Beeld ©Gasunie

Reputatieschade Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) doet alsnog onafhankelijk onderzoek naar de kwikverontreiniging. Eerder wilde de NAM de zorgen hierover niet openbaar maken vanwege reputatieschade en extra kosten.

Uit vrees voor reputatieschade maakte de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zorgen over kwikverontreiniging in Nederlandse huiskamers via Gronings gas niet openbaar. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) doet nu alsnog onafhankelijk onderzoek.

Een woordvoerder van toezichthouder SodM bevestigt aan Dagblad van het Noorden en NRC dat zij een onderzoek is gestart naar aanleiding van het signaal dat het gehalte kwik in aardgas in het verleden te hoog is geweest. „Vooralsnog lijken er geen gezondheidsrisico’s te zijn”, benadrukt de woordvoerder. De resultaten van het onderzoek worden over niet al te lange tijd verwacht.

In notulen van de zogeheten Maatschap Groningen wordt in de jaren 2012-2014 geschreven over een ontdekking van een onverwacht hoge concentratie kwik in leidingen van Gasunie, afkomstig uit het Groningenveld. Die informatie werd alleen gedeeld binnen de Maatschap Groningen, waarin oliebedrijven Shell, ExxonMobil en gaswinningsbedrijf NAM samen met de Nederlandse staat de lijnen rond de gaswinning in Groningen uiteenzette. Leden van de Maatschap waren bevreesd dat het kwik via de leidingen in huishoudens terecht zou kunnen komen.

NAM en Gasunie zeer bezorgd

Kwik komt in kleine hoeveelheden voor in gewonnen aardgas en is al in zeer kleine hoeveelheden giftig. De NAM en Gasunie waren tussen 2012 en 2015 dan ook zeer bezorgd toen bleek dat „meer kwik uit de leidingen kwam dan eerder gedacht”.

De vrees bestond dat het nieuws over mogelijke gezondheidsrisico’s vroegtijdig naar buiten zou komen en zou leiden tot „reputatieschade” voor de NAM en dat het gaswinningsbedrijf „in deze kwestie kwetsbaar lijkt”. Ook „additionele negatief getinte publiciteit in de provincie Groningen zou momenteel [het is dan oktober 2014] erg onwelkom” zijn.

Naast reputatieschade was ook geld een punt. Volgens de NAM zou het oplossen van dit probleem mogelijk honderden miljoenen euro’s extra gaan kosten. De toenmalige voorzitter van staatsbedrijf Energie Beheer Nederland waarschuwde daarop „dat het wel gaat om de gezondheid van mensen”.