Zoeken naar ‘tegengif tegen negativiteit’ in somber nieuwslandschap

from PxHere

“Voor wie het nieuws volgt en begaan is met mensen die lijden, was 2022 een deprimerend jaar”, schreef de NOS eind december. Van de berichtgeving over klimaatverandering, problemen met de opvang van asielzoekers en oorlog in Oekraïne worden sommigen zo somber dat ze besluiten het nieuws uit de weg te gaan. Nieuwsconsumenten en media denken na over manieren om in verbinding te blijven.

Emma Meulenbroek (21) uit Tilburg besloot vorig jaar bewust om het nieuws minder te volgen. De oorlog in Oekraïne was daarbij een omslagpunt, zegt ze. “Als ik iets daarover las of zag, merkte ik dat dat heel persoonlijk binnenkwam.” Ook van de energiecrisis krijgt ze stress. “Deels omdat het mij persoonlijk raakt, maar ook omdat ik daardoor merk dat er veel mis is in de wereld.”

Het aantal zogenoemde ‘nieuwsmijders’ nam tussen 2017 en begin 2022 toe, blijkt uit het laatste Digital News Report van het Commissariaat voor de Media. De stijging is zichtbaar bij alle leeftijdsgroepen, maar vooral jongeren tot 35 jaar zeggen dat ze actief het nieuws mijden. Van de 25- tot 34-jarigen doet 48 procent dit naar eigen zeggen vaak of soms, bij de 55-plussers gaat het om 31 procent.

Negatieve gevoelens bij het nieuws zijn niet per se slecht, zegt Mariken van der Velden, universitair hoofddocent politieke communicatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Zonder kritisch geluid is er geen democratie. Je wil dat mensen gaan demonstreren omdat ze zich ergens over opwinden.”

Maar, zegt collega en hoogleraar mediapsychologie Elly Konijn, je wil ook niet dat mensen zo verdrietig worden van het nieuws dat ze helemaal afhaken. “Bevriezen is niet goed voor de democratie.”