Vijf hoopgevende doorbraken voor het milieu

Who are you?
Photo by Zoltan Tasi on Unsplash

Het voorbije jaar was er niet alleen eentje van klimaatrampen, toenemende vervuiling en verdwijnende natuur. Er waren ook hoopgevende ontwikkelingen en ronduit historische doorbraken op het vlak van milieu en klimaat. We zetten de vijf grootste op een rij. […]

VS zetten klimaatplannen door

Na meer dan een jaar van onderhandelen slaagde de Amerikaanse president Joe Biden er in de zomer eindelijk in om een meerderheid achter zijn klimaatagenda te scharen. […]

Records voor schone energie

Schone energiebronnen braken zowat alle records in 2022, onder meer door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis die daarop volgde. […]

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) vormt de huidige energiecrisis zelfs een “historisch kantelpunt”. Hernieuwbare energie groeit nu wereldwijd zo snel dat ze tegen 2025 al de grootste bron van elektriciteit kan zijn, zegt de IEA.

Internationaal akkoord om natuur te beschermen

De wereld hoopte op een internationaal akkoord dat voor biodiversiteit even baanbrekend zou zijn als het Akkoord van Parijs uit 2015 voor het klimaat is gebleken. Maar naarmate het jaar vorderde, zag het er steeds minder goed uit. […]

Maar op de valreep bereikten 195 landen dan toch een verrassend akkoord om de teloorgang van dier- en plantensoorten een halt toe te roepen. Daarvoor beloven ze 30 procent van de aarde te beschermen tegen 2030, naast een halvering van de voedselverspilling en een internationaal fonds om dat te financieren.

Hoop voor het Amazonewoud

Onder het bewind van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro was de ontbossing in het Braziliaanse Amazonewoud en de Cerrado-graslanden de voorbije jaren toegenomen tot het hoogste niveau in vijftien jaar. De hele wereld keek dan ook reikhalzend uit naar de Braziliaanse presidentsverkiezingen in oktober.

In die verkiezingen moest Bolsonaro nipt de duimen leggen tegen ex-president Lula da Silva, die in zijn campagne had beloofd om de vernieling van het Amazonewoud te stoppen. Lula dook enkele weken later op tijdens de Klimaattop in Egypte en werd er als een rockster ontvangen. Hij beloofde er van de strijd tegen de klimaatverandering een speerpunt te maken in zijn beleid, en alles te doen wat nodig is om de ontbossing tot nul te herleiden.

Geld voor klimaatschade

De klimaattop in Egypte leverde overigens geen grote stappen op wat betreft uitstootreducties of de uitfasering van fossiele brandstoffen. Toch werd er een historisch akkoord bereikt over “loss and damage”, hulp aan landen die getroffen worden door de gevolgen van de klimaatverandering.

Dat het thema officieel besproken werd op een klimaattop, was op zich al baanbrekend: vorig jaar op de Klimaattop in Glasgow haalde de kwestie niet eens de agenda.