Dr. Nasrs Wunderkammer

Elke woensdag vanaf 11 jan t/m 15 feb 2023 om 22.20 uur op NPO 2

Geen plek in het huis van acteur en schrijver Ramsey Nasr is onbezet: boeken en cd’s, maar ook minder gebruikelijke zaken als vlinders, fossielen, opgezette dieren, natuurencyclopedieën, vuistbijlen, oude prenten, fotografie – hij verzamelt het allemaal. Waar komt die fascinatie vandaan? Zit er een lijn in al die verschillende dingen, en is een verzameling ooit ‘af’? In een wereld die zich veelal online afspeelt, verdwijnen we in deze serie in het tastbare universum van Ramsey Nasr en zijn Wunderkammer. Een zelfgecreëerde wereld die de kijker de vraag stelt: hoe verhouden wij ons tot het verleden?

Ontdekkingsreis

Dr. Nasrs Wunderkammer is een soort reisprogramma-ter-plekke, waarin kunst, wetenschap, cultuur, natuur en geschiedenis samengaan. In elke aflevering zien we een klein deel van Ramsey’s verzameling en bezoekt hij een kenner van een onderwerp dat hem fascineert. De kijker gaat mee: naar de prentenarchieven van Teylers museum bijvoorbeeld, of een afgelegen kerkhof om korstmossen te zoeken. Een ontdekkingsreis, op zoek naar ordening, verklaring, en vooral: verwondering over hoe onze wereld elkaar steekt.

Verzamelen

Ramsey Nasr: “Eigenzinnige hobby’s op tv vind ik vooral interessant als het iets breders vertelt, over het hier en nu. Mijn verzamelobjecten zie ik als aanleiding om een maatschappelijk thema te behandelen, van klimaatrampen tot het geloof, seksisme en kolonialisme. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik ooit ging verzamelen: ik wilde als kind de wereld leren begrijpen. Je kunt me nog steeds niet gelukkiger maken dan door me op pad te sturen met bijvoorbeeld een mossenspecialist. Wat me aanspreekt in vorige eeuwen is dat de wereld nog niet ‘af’ was. Men had een enorme drang naar kennis. Maar ook de schaduwzijde fascineert me; de zwarte randen van de geschiedenis.”

De zes afleveringen van Dr. Nasrs Wunderkammer hebben ieder hun eigen thema:

  • Aflevering 1: Orde en chaos.
  • Aflevering 2: Kijken en bekeken worden. 
  • Aflevering 3: Ons lichaam.
  • Aflevering 4: De schoonheid van ellende.
  • Aflevering 5: Vergankelijkheid.
  • Aflevering 6: Leven als een verzamelaar.