Rotterdam: Veranderingen jaarlijkse belastingaanslag

Beeld ©Rotterdam Gemeentebelastingen

Vanaf eind januari ontvangen Rotterdammers weer hun jaarlijkse belastingaanslag. Dit jaar zijn er een aantal veranderingen. De automatische incasso is veranderd naar 12 maanden. De acceptgiro versturen we niet meer en meer Rotterdammers kunnen kwijtschelding krijgen. 

Geen acceptgiro meer

In 2023 verdwijnt in heel Nederland de gele acceptgiro. Bij de gemeente Rotterdam gebruiken we deze vanaf 1 december 2022 niet meer. In plaats van een acceptgiro ziet u alle gegevens die u nodig heeft om uw belasting te betalen. Deze gegevens neemt u over om te betalen met Internetbankieren, Mobielbankieren of een overschrijvingskaart van uw eigen bank. Ook ziet u een QR-code. Door de QR-code te scannen komt u op de pagina van Mijn Loket. Als u inlogt met uw DigiD, kunt u via Mijn Loket met iDeal betalen. Rotterdammers en Rotterdamse ondernemers die in 2022 met een acceptgiro betaald hebben, ontvangen een brief met meer informatie. 

Geen verhoging afvalstoffenheffing 

Met de hoge energieprijzen en de inflatie hebben veel Rotterdammers moeite met rondkomen. Daarom besluit het college de afvalstoffenheffing voor 2023 niet te verhogen. Maarten Struijvenberg, wethouder Financiën: ‘De gemeente probeert zoveel mogelijk te helpen waar het kan. Afvalstoffenheffing betalen alle huishoudens. Door de afvalstoffenheffing niet te indexeren helpen we alle Rotterdammers een beetje’. 

Meer Rotterdammers kunnen kwijtschelding krijgen

Vanaf 1 januari 2023 zijn de regels voor kwijtschelding versoepeld. Dit is een landelijk besluit, maar gemeenten mogen zelf bepalen of en hoeveel zij hier in mee gaan. De gemeente Rotterdam heeft de regels maximaal versoepeld. Zo komen meer Rotterdammers in aanmerking voor kwijtschelding. Hebt u weinig geld? Misschien hebt u recht op kwijtschelding. Dat betekent dat u maar een deel van de afvalstoffenheffing hoeft te betalen. Of u kwijtschelding krijgt heeft te maken met uw persoonlijke situatie.

Automatische incasso naar 12 maanden

Betaalt u uw gemeentelijke belastingen met een automatische incasso? Dan betaalt u vanaf dit jaar uw belastingaanslag in 12 maanden. Zo heeft u minder hoge maandlasten. En is het aantal maanden gelijk aan dat van een betalingsregeling.