Zelftest rukt op: niet alleen bij corona, maar ook bij griep en RS-virus, zegt de Influenza Stichting

self-test, students, nose
Photo by Alexandra_Koch on Pixabay

Grieperig? Doe een zelftest. Niet alleen tegen corona, maar ook tegen influenza A en B en het RS-virus. Dat zou wat betreft voorzitter Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting bij luchtwegklachten dagelijkse praktijk moeten worden.

De griepepidemie die sinds eind december woedt, neemt wat af maar houdt nog steeds aan, maakte onderzoeksinstituut Nivel woensdag bekend. Een zelftest die ook test op griep, kan van pas komen om de druk op de zorg wat te verminderen, denkt Van Essen. ‘Als je weet dat je griep hebt, ga je minder snel naar de huisarts. En je kunt ervoor kiezen om thuis te blijven, zodat je anderen niet besmet.’ Ook dringt de Nederlandse Influenza Stichting aan op een hernieuwde oproep voor mensen die de griepprik nog niet hebben gehaald.

Sneltests voor meerdere luchtwegvirussen tegelijk zijn al te koop, voor 5 tot 10 euro per stuk. Ze werken net als de vertrouwde coronazelftest, maar dan met meerdere kanaaltjes, die behalve bij corona ook een streepje kunnen geven bij influenza A, B of het RS-virus. Dat laatste zou handig zijn voor bijvoorbeeld mensen met jonge kinderen in hun omgeving, bij wie het virus ernstig kan uitpakken, denkt Van Essen. ‘Je weet dan dat je beter even uit de buurt van de kinderen kunt blijven’, aldus Van Essen.

Muntje opgooien

Maar microbioloog Richard Molenkamp van het Erasmus MC is nog niet overtuigd. Vroeger werden de sneltests wel gebruikt in het ziekenhuis, om snel grieppatiënten op het spoor te komen, zegt hij. ‘Maar ze gaven zo vaak een verkeerde uitkomst, dat je er eigenlijk alleen wat aan had in de twee, drie weken van het jaar dat de griep op haar hevigst woedde. De rest van de het jaar kon je, bij wijze van spreken, net zo goed een muntje opgooien.’

[…]

Antibiotica

Van Essen, die overigens benadrukt dat hij geen commercieel belang heeft bij de tests, ziet vooral voordelen. Wie met onduidelijke luchtwegklachten bij de huisarts komt, krijgt nu soms antibiotica mee, terwijl bekend is dat antibiotica tegen griep niet werken. Omgekeerd zou iemand na een positieve griepsneltest Tamiflu kunnen overwegen, een betaalbare virusremmer die de duur van de griep iets kan bekorten.