Van een eigen feestwinkel naar werken in de uitvaartbranche: Amalia balsemt overledenen

model of embalming workshop of Dynasty 21, around 1085 BC 7 – Field Museum of Natural History.jpg” by opacity is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De Rotterdamse Amalia Angel Rodriguez is thanatopracteur; met haar bedrijf ‘Met liefde uitvaart en verzorging’ geeft ze overledenen een lichte balseming. Een bij veel mensen nog onbekende behandeling uit de tijd van de Egyptenaren die gebruikt wordt om de ontbinding van het lichaam te vertragen. Ze vertelt over haar bijzondere beroep: “Mijn zoontje zegt altijd: ‘Mama maakt dode mensen mooi’.”

De interesse voor haar beroep ontstond pas op latere leeftijd. “Ik was natuurlijk geen zestien toen ik dacht: dit wil ik worden. Maar ik zie het nu wel echt als mijn roeping”, klinkt Amalia vastberaden. De uitvaart van haar eigen neefje zette haar aan het denken. “Hij overleed tien jaar geleden op jonge leeftijd. Tijdens zijn uitvaart ging er van alles mis. Ik dacht: ‘Ik had deze familie hier zoveel beter bij kunnen ondersteunen’.”

Dat moment was bepalend voor Amalia’s carrièreswitch. “Ik had eerst, hoe bizar het ook klinkt, een eigen feestwinkel. Daarnaast organiseerde en decoreerde ik feesten en partijen. Met deze baan ging ik totaal het tegenovergestelde doen.”

“Ik had eerst, hoe bizar het ook klinkt, een eigen feestwinkel.

Amalia Angel Rodriguez

Eerste behandeling bij eigen opa

Bij haar eigen opa deed Amalia haar eerste behandeling. “Dat heeft voor mij de lat in dit werk heel hoog gelegd. Ik behandel iedereen zoals ik zou willen dat mijn dierbaren behandeld worden.”