Topman oliebedrijf gaat klimaattop Dubai leiden

Dr Sultan Al Jaber COP President-Designate-” by Junktuner is licensed under CC BY-SA 4.0

De Verenigde Arabische Emiraten hebben Sultan Al Jaber aangewezen als voorzitter van de VN-klimaattop in Dubai. De 49-jarige diplomaat is bestuursvoorzitter van een nationaal oliebedrijf.

Na een moeizame klimaattop in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh is het stokje overgedragen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Vooraf werd gevreesd dat de keuze voor de VAE als gastland zou botsen met de oliebelangen van het land. Olie-inkomsten zijn belangrijk voor de Golfstaat, die ‘s werelds achtste olieproducent is.

De oliesector van het land heeft straks in elk geval een kort lijntje naar het centrum van de klimaatonderhandelingen. De klimaattop wordt namelijk geleid door Al Jaber, die bestuursvoorzitter van Abu Dhabi National Oil Company is.

Het nieuws komt niet helemaal als een verrassing: Al Jaber is al jaren de vaste klimaatgezant van de VAE op de klimaattoppen.

[…]

In Dubai verschuift de aandacht van 2030 naar 2035

Of dat beter zal gaan in Dubai hangt ervan af met welke opdracht Al Jaber op de klus is gezet. “Dit wordt een kritiek jaar in een kritiek decennium voor klimaatactie”, zegt de kersverse voorzitter. “De Verenigde Arabische Emiraten benaderen de klimaattop met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en het hoogst mogelijke ambitieniveau.”

Greenpeace Nederland laat weten er alvast niet op gerust te zijn. “Dit brengt de geloofwaardigheid van de VN-klimaattop in gevaar”, zegt directeur Andy Palmen tegen NU.nl. Hij zegt dat we alle fossiele brandstoffen op termijn moeten afschaffen, waaronder olie. “Er is geen plaats voor de fossiele industrie in de wereldwijde klimaatonderhandelingen.”

In Dubai zullen onder meer de uitstootdoelen weer besproken worden. Die moeten véél ambitieuzer om het Parijsakkoord nog te laten slagen en de opwarming onder de 1,5 graden te houden.