Toen Ravi’s Tweebosbuurt van een levendige buurt in een spookbuurt veranderde, moest hij daarover een documentaire maken

Ravi Sandberg – 2023” by Vera de Kok is licensed under CC BY-SA 4.0

De experimentele documentaire Fantoomwijk van regisseur Ravi Sandberg (29) heeft de première op het International Filmfestival Rotterdam (IFFR). Een wandeling met Ravi door de Tweebosbuurt, die hij niet meer herkent. “Bewoners waren niet meer welkom in de wijk, wat betekent dat voor ze? Daar gaat mijn film over.”

De ondergaande zon vuurt goudkleurige zonnestralen af op een lege bouwplaats. Dit was ooit een van levendige woonblokken in de Tweebosbuurt. In deze filmische setting begint de wandeling met regisseur Ravi Sandberg. “Het voelt surrealistisch om hier te lopen. Het is nu een vlakte, in totaal stonden hier ooit 600 woningen.”

Een van die woningen heeft hij zelf twee jaar anti-kraak bewoond. “In twee jaar tijd is de wijk vol levendigheid en dynamiek veranderd in een spookwijk met dichtgetimmerde huizen met graffiti. Beveiligingsbedrijven liepen rond met honden en zaklampen. Het is absurd om die verandering mee te maken. In het begin was het een fijne wijk maar het werd naargeestig en deprimerend om te wonen.” De spookbuurt werd een fantoomwijk.

Ravi groeide op in Rotterdam. Via het Grafisch Lyceum komt hij terecht bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar hij afstudeerde met de film Regen. Fantoomwijk is zijn derde film en heeft deze kunnen maken door het winnen van de RTM Pitch van het IFFR. De première van Fantoomwijk is 27 januari in Lantaren Venster

[…]

De zon is inmiddels bijna onder. De schaduwen van de huizen die nog wel staan nemen de lege vlakte over. Ravi merkt op dat het enige wat nog over is in de wijk de ruïnes zijn. Op de grond zijn nog de contouren van keukens en huiskamers te zien. “Het is belangrijk om de verhalen uit de buurt te blijven vertellen en er stil bij te staan. De verhalen liggen op deze open vlakte maar je ziet het niet meer terug omdat de gebouwen er niet meer staan. Hier waren mensenlevens die moesten plaatsmaken voor duurdere woningen.”