Drukte in ziekenhuizen: operaties uitgesteld door volle bedden

A hospital room awaiting patients
Photo by Hush Naidoo Jade Photography on Unsplash

Het is druk in de ziekenhuizen. Honderden bedden zijn momenteel bezet door patiënten die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben. Dit komt omdat deze patiënten wachten op een plek in een verpleeghuis, revalidatiecentrum of omdat ze wachten op thuiszorg.

Ziekenhuizen kunnen hierdoor minder opereren en spoedeisende hulpen gaan soms dicht, zo meldt het AD.

Patiënten wachten op doorstroming

De krant deed een rondgang langs verschillende ziekenhuizen en verzamelde informatie over de hoeveelheid aan patiënten dat wacht op een doorstroming naar een andere plek. 

Hieruit bleek dat in de regio Utrecht zo’n honderd mensen nog in het ziekenhuis liggen die op zorg elders wachten. In het Zuyderland Medisch Centrum hebben veertig patiënten geen ziekenhuiszorg meer nodig en het Maastricht UMC spreekt van dagelijks zo’n veertig mensen die al ontslagen kunnen worden.

De patiënten in deze ziekenhuizen wachten soms enkele dagen, maar soms zelfs enkele weken tot ze elders terecht kunnen. Veel wachtenden zijn ouderen die na een spoedopname te kwetsbaar zijn om terug te keren naar hun huis en daar zelfstandig te wonen. 

Esther Peters, directeur integraal capaciteitsmanagement in het Maastricht UMC, zegt tegen de krant: “Het is vooral erg lastig om mensen geplaatst te krijgen die verward zijn. Die moeten vaak op een gesloten afdeling en hebben veel zorg nodig. Veel instellingen hebben geen plek voor deze patiënten.”

[…]

“In feite hebben de meeste problemen de oorsprong in de zorgkloof die er al is en steeds groter wordt”, stelt Wim Goudswaard, bedrijfskundig manager snijdend in het ADRZ in Goes.