Te weinig stroom, maar toch verzet tegen ‘landschapverpestende’ energieknooppunten

electricity, electricity pylons, power lines
Photo by analogicus on Pixabay

Het Nederlandse elektriciteitsnet zit op veel plekken vol. Alleen al in de provincie Noord-Holland zijn er meer dan duizend bedrijven en andere grote instellingen die geen aansluiting meer kunnen krijgen. Daarom wil de provincie een ‘energieknooppunt’ aanleggen in de Wieringermeer. Maar bewoners en de gemeente Hollands Kroon voelen zich overvallen en zitten niet te wachten op de verdere industrialisatie van het gebied.

Het nog te bouwen energiesysteem staat omschreven in een Concept Energievisie. Volgens Noord-Holland kan de gemeente Hollands Kroon zich ontwikkelen tot een ‘landelijke energiehub’. Zo zou er een hoogspanningsstation, een waterstoffabriek én een ‘aanlandingsplek’ voor elektriciteit uit windmolenparken op zee kunnen komen.

Open landschap

Jan Meijles is van de actiegroep ‘Red de Wieringermeer’, die tegen de plannnen is: “De provincie zegt: elektriciteit, elektriciteit, elektriciteit. En dus moeten er hoogspanningsleidingen worden aangelegd door het open landschap in heel Noord-Holland.” Hij mist het woord ‘inwoners’ in de plannen. “We zijn op geen enkele wijze gehoord.”

Ook de gemeente is niet te spreken over de gang van zaken. “Wij hadden dit echt niet zien aankomen. Wij hebben de plannen vanuit de media moeten vernemen”, zegt wethouder Lilian Peters.