ZORGVULDIG GECHECKT – ONDER VOORBEHOUD !

Minister Schouten van Armoede, Participatie en Pensioenen werkt aan een aanpak Geldzorgen, Armoede en Schulden – de onderzoeksresultaten zijn in de loop van 2023 te verwachten. “Met als concrete doelen een halvering, ten opzichte van 2015, van het aantal kinderen dat in armoede opgroeit in 2025, en een halvering van het aantal mensen in armoede en het aantal huishoudens met problematische schulden in 2030.”

Dus daar hebben veel mensen vandaag of morgen nog niet veel aan 😉

Vandaar nog steeds de vele en nog steeds in aantal toenemende knip- en plakregelingen, pleisters op de wonde waar men (in Rotterdam) gebruik van kan maken – als en zolang men voldoet aan de criteria, uiteraard.

A Op welke tegemoetkomingen heeft u recht?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting NIBUD biedt als start een hulpmiddel om te checken op welke regelingen u aanspraak kan maken – ga naar NIBUD en een paar minuten later weet u wellicht nog niet alles maar wel heel veel meer.

Check evengoed ook zelf de website van de gemeente Rotterdam, die van het UWV inclusief die van de AIO en uw pensioenfonds. En van de Belastingdienst en Toeslagen

B Energie: de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2023

  • het energieprijsplafond
  • verhoging van de Energiebelasting op stroom en gas
  • verlaging van de Vermindering Energiebelasting
  • de verhoogde kosten voor netbeheer
  • de btw gaat van 9% naar 21%
  • de Opslag Duurzame Energie (ODE) komt te vervallen

Dit alles bijeen genomen maakt t bepaald niet gemakkelijk om op voorhand valide sommetjes te maken hoe uw energiekosten feitelijk zullen uitvallen – blijf dus ook daarom alert op verbruik en kosten!

C Energieplafond – niet inkomensafhankelijk

1 electriciteit

Bewoners van het Dutilhhuis zijn voor electriciteit klant bij hun eigen energieleverancier (Eneco, Greenchoice, Pure Energie etcetera). Die leverancier was verantwoordelijk voor de € 190 uitbetaling aan particuliere kleinverbruikers over november en december 2022.

Uw huidige leverancier is nu verantwoordelijk voor de uitvoering van het energie(prijs)plafond 2023 – voor wat betreft uw electriciteitsverbruik: max 2.900 kilowattuur elektriciteit a max 40 eurocent per kilowattuur.

Maar let op: het gaat niet om 2.900 kilowattuur:12 maanden=1.450 kilowattuur per maand gemiddeld. In de berekeningsmethode van het energieplafond worden namelijk ook seizoens- en andere invloeden ‘meegenomen’.

Op deze pagina biedt RTLNIEUWS een hulpmiddel voor een betere inschatting van uw eigen energie-situatie 2023 (invullen datum contractafloop).

2 verwarmingskosten

a. Bewoners van het Dutilhhuis maken gebruik van blokverwarming.

Havensteder heeft hier een of twee gasaansluitingen voor de twee cv-ketels die samen het gehele pand verwarmen. Het warmteverbruik door bewoners wordt gemeten door de warmteverbruiksmeters op de radiatoren en jaarlijks met u afgerekend.

Vanwege de extreem gestegen energietarieven heeft Havensteder per januari 2023 de maandelijkse voorschotten warmtelevering verhoogd zodat u (hopelijk) achteraf niet fors moet bijbetalen.

b. Pas in de laatste dagen voor het Kerstreces heeft minister Jetten kans gezien om met de energiebedrijven ook tot een energieprijsplafond-formule te komen voor gebruikers van blokverwarming.

Voor huishoudens met (stads- of) blokverwarming is het prijsplafond vastgesteld op max € 47,38 per gigajoule stadswarmte.

Naar verwachting pas tegen maart zal de uitvoering geregeld zijn en bekend worden gemaakt.

Die zal er vermoedelijk op neer komen dat de verhuurder i.c. Havensteder de aanvraag indient voor een totaal bedrag dat daarna onder de huurders moet worden verdeeld danwel verrekend met de betaalde voorschotten. Dat zou dan vermoedelijk tweemaal per jaar gebeuren op basis van een nu nog onbekend (vast?) bedrag ter demping van de extreem hoge energieprijzen.

c. Reken vooral niet op verhalen dat voor zolang en voorzover Havensteder nog niets te verdelen heeft onder de bewoners, het zou kunnen zijn dat onder omstandigheden bewoners toch alvast een bedrag ontvangen over de eerste maanden van 2023: van wie dan en hoeveel en wanneer dan? Niemand die dat weet dus reken er niet op!

Kortom, vast staat dat er nu ook een energie(prijs)plafond is voor huurders met blokverwarming maar heel veel meer dan dat is nog niet zeker of is nu simpelweg nog onbekend!

D Energietoeslag – inkomensafhankelijk

Net als afgelopen jaar kunnen mensen met een laag inkomen eventueel in aanmerking komen voor een Energietoeslag ad € 1.300 voor 2023. Wie deze toeslag ook al in 2022 ontving, gaat deze ook zonder nieuwe aanvraag over 2023 ontvangen (is de bedoeling maar houdt u het vooral goed in de gaten).

Het is een landelijke rijksregeling maar de toewijzing en uitbetaling verloopt via de gemeente (en kan per gemeente deels varieren) – zie voor Rotterdam deze webpagina van de gemeente

Eventueel kunt u bij de Centrale Bibliotheek en sommige andere bibliotheekvestigingen (niet in Schiebroek) terecht voor hulp bij uw aanvraag. Ook bij de Vraagwijzer en het Huis van de Wijk helpt men u verder.

Op diezelfde pagina leest u ook energiebesparingstips en over de beschikbaarheid van energieklussers. Ook kunt u daar doorklikken naar Geldzorgen.

WAARSCHUWING VAN DE GEMEENTE ROTTERDAM

Let op!

Er zijn oplichters actief. Zij sturen nep e-mails of appjes over de energietoeslag. Klik dus niet op links of bijlagen in die mails. Geef ook geen gegevens als u wordt gebeld over deze mails. Die telefoontjes zijn ook nep. Verbreek meteen de verbinding. De gemeente belt u niet over uw aanvraag. Twijfelt u? Of heeft u hulp nodig? Bel dan zelf met 14 010.

E Kwijtschelding afvalstoffenheffing aanvragen

Op deze webpagina van de gemeente Rotterdam leest u over de heffing en uw eventuele aanvraag voor kwijtschelding: digitaal met DIGID of per analoge post.

F Extraatje010 van de gemeente Rotterdam

Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? Heeft u extra uitgaven voor uzelf of uw gezin? De gemeente kan u helpen. Een overzicht van de regelingen vindt u op deze pagina.

  • Individuele inkomenstoeslag
  • Bijzondere bijstand – eventueel ook voor mensen zonder bijstands- of participatie-uitkering
  • AOW-tegoed
  • Rotterdampas – voor iedere Rotterdammer, met een aangepast tarief voor een lager inkomen
  • Gratis ov voor AOW’ers – niet-inkomensafhankelijk
  • Rotterdamse Fondsen

Vragen over de regelingen? Bel 14 010 of bezoek een Vraagwijzer bij u in de buurt.


Hieronder een informatief filmpje over het energie(prijs) plafond van een commerciele partij