Anderland fotospecial De woningen, waaronder vier voor mantelzorg, in ecodorp Boekel wekken meer energie op dan ze verbruiken. Hier bereiden ze zich al voor op 2,5 graden opwarming van de aarde.

Architect Van Laarhoven – Beeld ©Ecovillage Boekel – Global Ecovillage Network

De bewoners van ecodorp Boekel vinden dat de mens anders met zijn omgeving moet omgaan. Duurzamer. Respectvoller. „Je hoort steeds meer verhalen dat het niet goed gaat met de aarde”, zegt bewoner Ellen van der Helm. „Gletsjers die smelten. De natuur die achteruitgaat. Gif in de Schelde.” Ze heeft veel in de bouw gewerkt, vertelt ze. In haar woning heeft ze onder andere zelf de vloerverwarming aangelegd.

Alle 36 woningen in het ecodorp leveren meer energie dan ze verbruiken, vertelt initiatiefnemer Ad Vlems tijdens een rondleiding. Op de platte daken liggen zonnepanelen. De woningen zijn extreem goed geïsoleerd, met natuurlijke materialen. „Er zit bijvoorbeeld 36 centimeter aan kalkhennep in de wanden.” Het afvalwater gaat naar twee riet- en wilgenvelden, zogeheten helofytenfilters, waar het wordt gezuiverd. De kerstbomen zijn circulair. Ze komen uit de eigen tuin, en de bewoners krijgen ze tijdelijk, met kluit, in hun woning. „De kinderen verzinnen een naam voor hun boom. De meesten heten Dennie”, zegt Vlems.

In het dorp gaat al het gft-afval naar een composthoop. De compost is voor de voedseltuin, 0,7 hectare groot. De tuin levert ongeveer tweederde van het eten hier, zegt Vlems. Er staan onder meer 64 soorten fruit- en notenbomen. „Die hebben we uitgezocht omdat ze goed tegen droogte of juist veel vocht kunnen.”. Want ook in Nederland verandert het klimaat.

[…]

Hij is wel blij dat sinds 1 december de CESAR-warmte-accu aan de eerste woningen warmte levert. Deze grote, ronde, goed geïsoleerde constructie bestaat in het midden uit beton en staalslak waar buizen met lucht doorheen lopen. Het staal wordt opgewarmd met zonne-energie en bereikt een uiteindelijke temperatuur van 450°C. Als het goed is voorziet de accu vanaf komende zomer alle huizen van warmte.

Het dorp is sinds kort ook aangesloten bij een wereldwijd initiatief van ecodorpen die zich erop voorbereiden dat de aarde met 2,5°C zal opwarmen. „Want zo heftig gaat het wel worden”, zegt Vlems. „We doen er nu met z’n allen veel te weinig tegen.”


Duurzaam wonen in een ecodorp