Oud brood in trek voor ‘circulaire boterham’: pilot moet milieuwinst opleveren

Loaves of Bread
Photo by Clark Young on Unsplash

In Nederland worden dagelijks 700.000 broden te veel gebakken, die dan maar worden vermalen tot veevoer. Geen goede zaak, vinden drie bakkers. Zij begonnen daarom een bedrijf om van oud brood nieuw brood te maken. Het is nu nog een pilot, maar dit jaar willen ze opschalen naar 100.000 kilo nieuw ‘oud’ brood per jaar.

Voor dit circulaire brood geven collega-bakkers hun onverkochte boterhammen af. Die gaan vervolgens naar de bakkerij van de initiatiefnemers in Wageningen, waar wordt beoordeeld welke delen geschikt zijn om opnieuw te gebruiken. Die worden gedroogd in een soort trommel en vervolgens fijngemalen.

“Hiervan kunnen we weer desem maken die de bakkers kunnen toevoegen aan hun nieuwe deeg”, vertelt Paul Berntsen van het bedrijf Bakkersgrondstof. “Elke bakker krijgt in principe zijn eigen desem weer terug.”

Het levert volgens Berntsen een flinke milieuwinst op. “We zijn zover dat bakkers in hun nieuwe brood zo’n 20 tot 30 procent van hun oude brood kunnen gebruiken. Voor dit deel is dus geen nieuwe tarwe en kunstmest meer nodig.”

Eerder werd het oude brood door veevoederbedrijven opgehaald.

Paul Berntsen

Bakkersgrondstof kreeg een subsidie van de Europese Commissie, om het geschikte brood uiteindelijk machinaal te kunnen selecteren in plaats van met de hand. Daardoor kan het bedrijf op grotere schaal brood hergebruiken.

“Het idee is uiteindelijk zelfs dat elke bakkerij een aparte ruimte heeft, waar je dit voor elkaar kan krijgen”, zegt Rob Besseling van Topbakkers, een samenwerking van zestig ambachtelijke bakkers waarvan een deel meedoet aan de proef.