Opwarming oceanen gaat lijnrecht omhoog, verstoring van grote zeestromingen dreigt

Climate change, drowning earth -Photo van Geralt

Nog niet eerder sinds de metingen in 1958 begonnen waren de oceanen zo warm. Afgelopen jaar kwam er in de wereldzeeën ongeveer tien ‘zetajoule’ aan warmte bij. Dat is ongeveer vergelijkbaar met 20 biljard ketels kokend water – 20 biljard is 20.000 biljoen, oftewel een miljoen maal 20 miljard.

Van de extra energie die door broeikasgassen blijft hangen in de dampkring, komt meer dan 90 procent terecht in zee. Daar heeft de opwarming grote gevolgen: zo zorgt het warmere water voor sterkere stormen en voor meer uitzetting van de zee.

Sinds de jaren negentig gaat de warmte-inhoud van de oceanen lijnrecht omhoog, blijkt uit cijfers die twee wetenschapsteams, uit China en de VS, woensdag bekendmaakten. Ook op andere manieren raakt de zee verstoord: zo raken de oceanen meer verdeeld in gescheiden lagen, wat ervoor zorgt dat de bovenste paar kilometer zeewater extra hard kan opwarmen.

[…]

‘De oceanen absorberen de meeste opwarming door de menselijke koolstofuitstoot’, aldus Michael Mann, de leider van het Amerikaanse onderzoeksteam, in een mediaverklaring. ‘Totdat we op netto nul uitstoot zitten, zal die opwarming doorgaan, en zullen we records in hitte-inhoud van de oceanen blijven verbreken.’