Museum krijgt oud ontwerp Erwin de Vries voor beeld verzetsheld Anton de Kom

Het Suriname Museum in Amsterdam heeft het ontwerp gekregen dat de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries (1929-2018) had ingezonden om een beeld te mogen maken van vrijheidsstrijder Anton de Kom (1898-1945). Dat laten de initiatiefnemers van het museum weten aan NU.nl.

Het ontwerp van De Koms beeld is gemaakt van het kwetsbare aluminiumcement. Daarom zit het in een speciale mal van hout. Het ontwerp is een gift van de dochters van De Vries.

De oudste dochter van De Vries, Gudrun, vindt van alle werken van haar vader juist het ontwerp van het beeld van De Kom passend als gift. “Een historisch belangrijk persoon als De Kom past bij het Suriname Museum”, zegt ze tegen NU.nl. “Bovendien: mijn vaders ontwerp werd dan wel niet uitgekozen, maar het blijft een mooi beeld.”

Uiteindelijk kreeg de inzending van De Vries een andere bestemming. Het bronzen afgietsel van het ontwerp werd aangekocht door de Anton de Kom Universiteit in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

De schilder en beeldhouwer De Vries is een van de bekendste Surinaamse beeldend kunstenaars. Hij is bekend van borstbeelden van onder meer voormalig premier Joop den Uyl, oud-voetballer Clarence Seedorf en cabaretier Toon Hermans.