Kabinet beseft dat er binnen hele overheid meer actie tegen racisme nodig is

Megaphone and placards on racism on white linen
Photo by Polina Tankilevitch on Pexels

Wat het kabinet nu doet tegen discriminatie en racisme binnen de Rijksoverheid is niet genoeg. Het pijnlijke rapport over het vele racisme bij het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten zien dat er meer actie nodig is, concludeert minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) woensdag in een Kamerbrief.

Om de problemen in kaart te brengen, komt er een enquête voor alle overheidsmedewerkers die gericht is op discriminatie en racisme op de werkvloer. Ook moet de drempel om een klacht in te dienen over bijvoorbeeld discriminatie omlaag, schrijft de minister.

Bruins Slot denkt ook aan verplichte trainingen voor rijksambtenaren over racisme, diversiteit en inclusie. Daarnaast moet er onder meer een duidelijke norm komen voor hoe collega’s bij de overheid met elkaar omgaan. Verder zal er een onderzoek plaatsvinden naar etnisch profileren en discriminatie binnen de overheid.

De minister gaat de komende periode kijken welke maatregelen nog meer mogelijk zijn om institutioneel racisme binnen de Rijksoverheid aan te pakken.

[…]

In het coalitieakkoord van dit kabinet staat dat er in Nederland sprake is van institutioneel racisme. Het doel van het kabinet is om deze ingebakken vormen van racisme en discriminatie uit te bannen.