Huishoudens met blokverwarming krijgen 800 euro steun in eerste helft van 2023

radiator, heating, flat radiators
Photo by ri on Pixabay

De steunregeling voor huishoudens met een blokaansluiting voor gas, warmte of elektriciteit krijgt langzaam vorm. Het kabinet heeft de contouren van de tegemoetkoming woensdag bekendgemaakt. Zo kunnen verhuurders er rekening mee houden als ze de energievoorschotten voor hun huurders bepalen.

In de eerste helft van 2023 gaat het waarschijnlijk om 786,45 euro voor een zelfstandige woning met blokgas of blokwarmte. De bewoner van een woning met blokelektriciteit krijgt daar iets minder dan de helft van: 351,13 euro. Voor een huishouden met zowel blokverwarming als blokelektriciteit worden de twee bedragen bij elkaar opgeteld.

[…]

Ook een tegemoetkoming in de tweede helft van 2023

In de tweede helft van 2023 zal de tegemoetkoming opnieuw berekend worden, zodat die kan meebewegen als de energieprijzen in de loop van het jaar stijgen of dalen.

Aangezien het kabinet niet weet hoe hoog de energieprijzen op dat moment zijn, valt daar nog weinig over te zeggen. Maar om mensen met een blokaansluiting toch enige zekerheid te bieden, heeft het kabinet besloten dat de tegemoetkoming niet verder daalt als de energieprijzen met meer dan 50 procent zijn gezakt.

Het kabinet werkt de tegemoetkoming nu verder uit. De regeling is naar verwachting midden februari afgerond. Daarna zal de regeling zo snel mogelijk van start gaan. Mensen zullen dan via hun woningcorporatie of vereniging van eigenaren een deel van hun energiekosten teruggestort krijgen.

Maximaal 1600 euro energiesteun voor huishoudens met blokverwarming

Het kabinet heeft een inschatting gegeven van de tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen die huishoudens met blokverwarming en blokelektriciteit dit jaar krijgen. Het gaat veelal om woningen in grote flatgebouwen, appartementen met gedeelde energiemeters en studentenwoningen.

Het jaarbedrag voor mensen met zowel blokverwarming als blokelektriciteit komt voor mensen met een zelfstandig appartement maximaal rond de 1600 euro te liggen. Voor studentenwoningen of onzelfstandige wooneenheden in zorgprojecten ligt het bedrag rond maximaal 670 euro.

Ongeveer 700.000 huishoudens hebben blokverwarming. Zij hebben door hun zogenoemde grootverbruikersaansluiting geen profijt van het ‘gewone’ prijsplafond. Daarnaast krijgen ook woningen met een gedeelde kleinverbruikersaansluiting en energiemeter een bijdrage. Het gaat bijvoorbeeld om gesplitste etages in oudere panden, woonzorginitiatieven en studentenhuizen.

De regeling is half februari pas echt klaar. Maar VVE’s en woningbouwcorporaties hebben om een inschatting van de tegemoetkoming gevraagd, zodat zij hier rekening mee kunnen houden bij het bepalen van de voorschotten voor energie voor hun huurders of leden.

Tegemoetkomingen

SOORT WONING1E HELFT 20232E HELFT 2023
appartementen met blokgas of blokwarmte786,45 euro276,76 euro
appartementen met blokelektriciteit351,13 euro183,92 euro
onzelfstandige wooneenheden met blokgas of blokwarmte329,28 euro116,18 euro
onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit147,63 euro77,33 euro

De bedragen voor de eerste helft van het jaar zijn dus schattingen. De bedragen voor de tweede helft van het jaar zijn de minimale tegemoetkomingen. Als de energieprijzen heel erg stijgen gaan die bedragen nog omhoog. Bij zowel blokgas als blokelectriciteit worden de bedragen bij elkaar opgeteld.