Groot medicijntekort dreigt: ‘Voortdurende stress en angst bij patiënten’

pills, medicine, prescription
Photo by qimono on Pixabay

Al jaren zijn er flinke medicijntekorten. Nu dreigen nóg meer leveringsproblemen vanwege de definitieve sluiting van InnoGenerics, de grootste Nederlandse medicijnfabriek. “Het wegvallen van InnoGenerics is ontzettend zorgelijk”, zegt een bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van ZiekenhuisApothekers (NVZA).

“Over een tijd zullen de gevolgen waarschijnlijk voelbaar worden”, vervolgt bestuurslid Jan Dietert Brugma. “Patiënten komen dan zonder medicijnen te zitten.”

InnoGenerics produceerde jaarlijks zo’n 600 miljoen medicijnen voor de Nederlandse markt, waaronder middelen tegen epilepsie, hart- en vaatziekten, diabetes, antidepressiva, antipsychotica, antibiotica, pijnstillers en bloedverdunners. Het gaat daarbij om zogenaamde ‘generieke’ medicijnen, een soort kopie van een merkmedicijn.

[…]

Grote zorgen

“De tekorten van epilepsiemedicijnen zijn al schrijnend momenteel”, laat een woordvoerder van EpilepsieNL weten. “Het zorgt voor voortdurende stress, angst en onzekerheid bij patiënten en verzorgers.”

De Hartstichting ziet vergelijkbare zorgen voorbijkomen bij hart- en vaatpatiënten. “Die vragen zich bijvoorbeeld af of de alternatieven wel net zo goed zijn als de medicatie die ze van hun cardioloog hebben gekregen en of er andere mogelijke bijwerkingen zijn”, vertelt een woordvoerder van de stichting.

[…]

‘Gezamenlijke actie’

Minister Kuipers kan de zorgen ook niet wegnemen: “Ik denk dat de zorgen wat dat betreft absoluut terecht zijn en ook vragen om actie.”

Hij benadrukt dat het geneesmiddelentekort niet alleen in Nederland speelt, maar ook in andere Europese landen en elders in de wereld. “Het vraagt om gezamenlijke actie.”