Een zware én lichte voorstelling over zorg: ‘Wanneer heeft u uw benen aangevraagd?

‘Ik kom mijn benen ophalen’, zegt een jongeman, gespeeld door Thomas Schellens, tegen een hoog loket met slechts twee blauwe handschoenen. ‘Heeft u die nog niet ontvangen?’, mimen de latexhanden terug. ‘Nee, ik weet het zeker, ik heb nog geen benen’, antwoordt de man, wijzend naar zijn ontbrekende onderbenen met het enige vingertje dat aan zijn elleboog zit. ‘Wanneer heeft u uw benen aangevraagd?’ ‘Anderhalf jaar geleden…’ ‘Dan verwachten wij u over een jaar terug.’

Als het niet om te huilen zo absurd was, zou je keihard kunnen lachen om deze waargebeurde scène uit de voorstelling Als het anders loopt van Het Houten Huis, Plan D- en Club Guy & Roni. De 30-jarige Schellens speelt deze loketscène even nuchter als onderkoeld: ‘Ik heb het precies zo meegemaakt. Er is geen woord aan gelogen’, zegt hij na afloop van een repetitie in schouwburg De Lawei in Drachten.

De voorstelling wordt gespeeld door twaalf performers: net afgestudeerde mimers, jonge en oudere dansers, een muzikant, een zangeres, een acteur met het syndroom van Down, een acteur zonder handen en voeten en een actrice met een incomplete dwarslaesie. Vandaag zijn er voor het eerst een aantal bekenden en familieleden komen kijken naar de bijna-afgeronde voorstelling om feedback te geven. Deze week zijn de try-outs in Groningen en Haarlem, zondag gaat Als het anders loopt (voor iedereen vanaf 9 jaar) in Haarlem in première. De voorstelling reist tot half april door het land.