Administratie in de zorg: ‘Je wordt geen verpleegkundige om scores in te vullen’

_Y4A7680” by SIM USA is licensed under CC BY-SA 2.0

Hoeveel tijd moet een verpleegkundige besteden aan administratie? Die vraag speelt deze week weer nadat een (oude) foto uit Groot Brittannië opnieuw viral ging. Op de foto ligt een Britse arts naast alle formulieren die voor de intake van een patiënt moeten worden ingevuld. Ook in Nederland is de administratieve rompslomp volgens verpleegkundigen te groot.

[…]

De Beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland V&VN onderschrijft zijn verhaal. “Het is heel herkenbaar”, zegt voorzitter Bianca Buurman tegen Editie NL. Ook al gaat in Nederland de administratie en registratie doorgaans digitaal, alsnog is het veel werk. Ook hier wordt veel geregistreerd en dat is problematisch. We weten dat verpleegkundigen in Nederland veertig procent van hun tijd besteden aan registratie en administratie.”

En dat geldt niet alleen voor medewerkers van het ziekenhuis. “Ook in de wijkverpleging en GGZ zijn verpleegkundigen deze tijd kwijt. Vaak moeten ze – ook al is het formeel afgeschaft – iedere vijf minuten registreren wat ze hebben gedaan bij de patiënt en bij nieuwe patiënten weer alle gegevens invoeren terwijl deze al beschikbaar zijn in een ander systeem.”

Ze denkt dat ongeveer de helft van al die administratie overbodig is. “Van de veertig procent is denk ik twintig procent zinvolle informatie, die heb je nodig om de juiste zorg te bieden. De overige twintig procent zijn vooral protocollen en informatie die verzameld moet worden voor de zorgverzekeraars, inspectie of het management.”

Het aantal uren dat verpleegkundigen zelf inschatten te besteden aan registraties in 2021 per sector is volgens het Nivel:

  • Ziekenhuis: 11,95 uur per week
  • Geestelijke gezondheidszorg: 10,29 uur per week
  • Gehandicaptenzorg: 8,52 uur per week
  • Wijkverpleging: 10,38 uur per week
  • Huisartsenzorg: 9,87 uur per week
  • Verpleeghuiszorg: 9,72 uur per week

Bron: Nivel