Crop nurse in mask and gloves with papers
Photo by Laura James on Pexels

Kerst nadert en het einde van het jaar is in zicht. Het is dus weer tijd om zorgverzekeringen te vergelijken. Daar komen heel wat lastige termen bij kijken. Zo kiezen steeds meer Nederlanders voor een verhoogd eigen risico, maar wat is dat eigenlijk precies? En wat is het verschil met de eigen bijdrage?

Nederlanders kiezen massaal voor hoger eigen risico

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een maximaal eigen risico bij hun zorgverzekering. In 2020 koos een kwart voor het bedrag van 885 euro, nu is dat bijna 40%. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Het eigen risico verhogen kan een korting opleveren tot 300 euro per jaar. Maar liefst 64% van de mensen die het eigen risico willen verhogen, zegt het bespaarde geld niet opzij te zetten. “Let wel op dat je bij een verhoogd eigen risico wel een buffer nodig hebt voor eventuele hogere zorgkosten”, waarschuwt Independer zorgexpert Bas Knopperts.

Hoe werkt het eigen risico?

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. In 2023 is de hoogte van het eigen risico 385 euro. Dit bedrag betaal je eerst zelf als je zorg nodig hebt. Daarna vergoedt je verzekeraar de overige kosten. Wil je je eigen risico verhogen? Dat kan met het vrijwillig eigen risico. Dat komt bovenop de 385 euro. Door je eigen risico te verhogen, gaat je zorgpremie omlaag. Maar je moet dan wel zelf een hoger bedrag betalen als je zorg uit de basisverzekering gebruikt. Het is dus belangrijk dat je dat geld wel op je rekening hebt staan.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage zit iets anders in elkaar. Ook hiervan bepaalt de overheid de hoogte, maar deze verschilt per type zorg. In tegenstelling tot het eigen risico, betaal je de eigen bijdrage iedere keer opnieuw. Een ander verschil is dat je voor de eigen bijdrage wel een aanvullende verzekering kunt afsluiten.