Het Leger des Heils slaat alarm over het toenemend aantal dakloze jongeren tussen de 18 en 22 jaar. ‘Ik dacht: ik ben 18, volwassen, ik kan het wel alleen’, aldus Lian, die het slachtoffer werd van een loverboy. ‘Maar dat kon ik natuurlijk helemaal niet.’
Lian is nog maar 21 lentes jong, maar heeft al een lang en heftig jeugdzorgverleden achter de rug. Op haar 14de scheidden haar ouders. Ze woonde eerst bij haar vader. Dat liep fout, waarna ze op haar 15de uit huis werd geplaatst en in een pleeggezin belandde. Daarna ging ze bij haar moeder wonen, maar die was hevig aan de alcohol. Ze vertrok uit huis en ging bij een vriend wonen. Maar omdat ze nog geen 18 was, werd ze na een melding bij jeugdzorg in een zorgboerderij geplaatst. ‘Daar moest ik elke dag erwtensoep eten – snertensoep noemde ik het. Het was een nachtmerrie’, vertelt ze in de maatschappelijke jongerenopvang van het Leger des Heils in Venlo.
Ze ging letterlijk van instelling naar instelling. Toen werd ze 18 en mocht ze als meerderjarige over haar eigen leven beslissen.
‘Ik dacht: ik ben 18, volwassen, ik kan het wel alleen’, aldus Lian. ‘Maar dat kon ik natuurlijk helemaal niet. Eigenlijk best gek dat de regelgeving zo in elkaar zit. Zeker kwetsbare jongeren kunnen niet zomaar vanaf hun 18de op eigen benen staan. Als je niet meer naar school gaat, komen ze niet meer kijken. Dat moet eigenlijk niet goed gevonden worden.’
[…]
Bankslapers
Het CBS becijferde vorig jaar dat Nederland ongeveer 32 duizend daklozen telt (tegen 36 duizend in 2020). Maar volgens het Leger des Heils vallen niet alle daklozen, zoals ‘bankslapers’, daklozen ouder dan 65 en zogenoemde ‘zorgmijders’, binnen de statistieken. Begin december kwam het kabinet met een plan van aanpak om, in lijn met Europese ambities, de dakloosheid voor 2030 uit te bannen.