File:Katja herbers-1453203980.jpg” by Janey van Ierland is licensed under CC BY-SA 4.0

Actrice Katja Herbers is dé ster van het Amerikaanse bovennatuurlijke drama Evil. Ze gebruikt haar roem om te strijden tegen kwaden als de opwarming van de aarde en discriminatie van vrouwen.

Het was geen alledaagse plek voor een actrice van wereldfaam om zich neer te vlijen: een vierbaansweg, midden in Den Haag. Evenmin was het alledaags werk: Katja Herbers (42) nam eind september plaats op de A12, naast een twintigtal collega-activisten, om te protesteren tegen overheidssubsidies voor fossiele brandstoffen. Sommige actievoerders lijmden zichzelf vast aan het wegdek.

In de weken erna vertelde Herbers, die momenteel Amerika verovert met haar rol in de hitserie Evil, uitgebreid over haar activisme. Ze is niet langer ‘gewoon’ een vegetariër die netjes haar afval scheidt en zo min mogelijk nieuwe kleding koopt – nee, ze sloot zich aan bij de protestbeweging Extinction Rebellion.

In een recent interview met NRC vertelt de actrice hoe ze ertoe kwam: de zorgen over het klimaat – in haar woorden: een ‘klimaatdepressie’ – werden zo groot dat ze vastbesloten werd die om te zetten in protest, wat volgens haar hard nodig is: ‘Er is jarenlang actiegevoerd met petitietjes: het helpt niet. Als je een leefbare planeet wilt houden, moet je escaleren tot er godverdomme, pardon me, iemand luistert.’

Ze was er, met hetzelfde Extinction Rebellion, eind juni ook al bij toen de activisten het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag bezetten. De eis was hetzelfde als op de A12: de regering moet stoppen met het jaarlijks subsidiëren van de fossiele industrie met miljarden euro’s.

[…]

Wat Herbers ook vol overgave doet, is allerhande misstanden aankaarten. Aan Trouw vertelde ze dat ze als kind geld inzamelde voor Greenpeace en dat ze zich altijd heeft verzet tegen onrecht. Op Twitter windt ze zich niet alleen op over het klimaat en regeringsleiders die het laten afweten, maar ook over mensenrechten, de vluchtelingenproblematiek en vrouwenhaat. Toen het Amerikaanse entertainmentblad Variety op Twitter het ‘veranderende’ uiterlijk van actrice Renée Zellweger becommentarieerde, reageerde ze met: ‘This article is sexist and terrible. Stop it.’