Exxon Knew – Divest rally Morton H. Meyerson Symphony Center May 25, 2016 Dallas, TX” by 350.org is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Energiereus ExxonMobil is naar de Europese rechter gestapt omdat het bedrijf het niet eens is met een belastingverhoging van de EU. Europa kwam dit najaar met een extra belasting voor bedrijven die door de hoge energieprijzen veel winst maken. Volgens het Amerikaanse bedrijf werkt die maatregel contraproductief.

Exxon stelt dat de maatregel zorgt dat energieconcerns minder investeren in Europa. Daardoor zou de EU nog meer olie en gas moeten importeren dan het nu al doet.

De afgelopen tijd zijn prijzen van olie en gas flink gestegen, onder meer doordat Rusland Oekraïne binnenviel in februari. Vooral de prijs van gas ging door het dak. Leveranciers van fossiele brandstoffen konden daardoor extra veel winst maken. Zo boekte ExxonMobil in het derde kwartaal van dit jaar een winst van 19,7 miljard dollar (18,5 miljard euro). Ook andere energiebedrijven boekten flinke winsten.